Nationale herdenking MH17

'Pim had niet alleen veel idealen, hij voerde ze ook uit'

10 november 2014 10:26 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
De vlag hangt halfstok op het gebouw van de Eerste Kamer. Beeld © ANP

Pim de Kuijer (32) wilde nog zoveel: minister worden, de wereld verbeteren en mooie verhalen vertellen. De ramp met de MH17 maakte aan alles abrupt een eind. Dankzij zijn vrienden leven zijn idealen voort.

Thumbnail

"Pim was een wandelende vriendenmachine", zegt Maarten Gehem (31), goede vriend en huisgenoot van Pim. "Overal waar hij kwam, wist hij mensen aan zich te binden. Een bijzondere gave. Hij toonde oprecht interesse in mensen en had een bijzonder vermogen om de ander op zijn gemak te laten voelen. En wat was hij bevlogen. Pim wilde altijd meer en meer. Stilzitten? Nooit."  

Die bevlogenheid zou hem ook aan boord van vlucht MH17 brengen. Pim zou een aidsconferentie in Australië bezoeken. "Dat hij nooit is aangekomen en er niet meer is, wil maar niet wennen", zegt Maarten op de dag dat Pim in besloten kring is begraven. "We zijn nu vier maanden verder en zijn dood blijft op de achtergrond sluimeren."

"Zijn bevlogenheid viel meteen op"

Maarten (31) leerde Pim drie jaar geleden kennen op een partijcongres van D66. "Ik kan me onze eerste ontmoeting nog heel goed herinneren. Zijn bevlogenheid viel meteen op. Pim had niet alleen veel idealen, hij voerde ze ook uit."

Ook al was hij nog jong, Pim had een indrukwekkend cv. Zo was hij diplomaat in Maleisië en verkiezingswaarnemer in onder meer Egypte. De laatste jaren was hij lobbyist van Stop Aids Now! en actief D66-lid.  

Thumbnail

Maarten en Pim werden na hun eerste ontmoeting goede vrienden."Pim woonde in die tijd in Amsterdam. Ik woonde in Utrecht, maar wilde naar Amsterdam. We besloten samen iets te zoeken." Het werd een appartement in Amsterdam-Oost.

Samenwonen met Pim was iedere dag weer een belevenis, zegt Maarten. "Pim had een enorm druk leven. Ik ken niemand die zoveel vrienden had. Tijdens zijn herdenkingsdienst in Breda, Pims geboortestad, waren 800 mensen aanwezig. De kerk zat bomvol."

"Boos ben ik nooit geweest. Je kunt ook niets met die emotie"

Donderdag 17 juli, de dag van de ramp, zal Maarten nooit vergeten. "Boos ben ik nooit geweest. Je kunt ook niets met die emotie. En het past niet bij hoe Pim in het leven stond. Hij dacht in oplossingen, hoe erg situaties ook konden zijn."

Maarten besloot, samen met vrienden, om 'op een constructieve manier' met Pims dood om te gaan. Na uitvoerig overleg werd de Pim de Kuijerstichting opgericht. Een stichting die als doel heeft om ieder jaar in Amsterdam een lezing te organiseren voor en door jonge mensen over democratisering en mensenrechten, de twee grote passies van Pim.

"Met de stichting kunnen we de idealen van Pim voortzetten op een manier die beklijft", zegt Maarten. "Democratie en mensenrechten zijn niet abstract, maar een groot avontuur." Naast optredens van sprekers van internationale faam wordt er hard gewerkt aan allerlei activiteiten, zoals een cultureel programma. De eerste lezing is op 10 april in de Balie in Amsterdam. 

Vandaag, op de dag van de Nationale Herdenking, heeft Maarten gewoon de trein naar Den Haag gepakt. "Ik ga werken. Maar toch is die dag ook beladen, en anders dan andere dagen. Ik zal regelmatig contact hebben met vrienden om mooie momenten van Pim te delen. Pim is niet uit ons leven verdwenen, maar leeft iedere dag voort."

RTL Nieuws
`