Nederland

Recherche onderzoekt ruim 200 Nederlandse jihadisten

23 maart 2017 12:19 Aangepast: 23 maart 2017 16:14

De recherche onderzoekt ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich hebben aangesloten bij terreurgroepen in Syrië en Irak. Die onderzoeken moet leiden tot berechting van de jihadisten zodat ze bij terugkeer in Nederland direct de cel in kunnen.

Dat zegt officier van justitie Ferry van Veghel tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam. Daar werden tien mannen bij verstek gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen.

Moeizaam bewijs vergaren

Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard. Dat is tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld.

Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.

Straf uitzitten

Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM.

Er is volgens de aanklager al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten.

Tien verdachten

De tien personen die zijn gedagvaard, worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van de voorbereiding van terroristische misdrijven.

Het gaat om Thierry K. (29) uit Zoetermeer, Victor D. (29) uit Raalte, Jihad S. (18), Yago R. (24) en Marouane B. (22) uit Arnhem, Khalid B. (31) uit Velp, Jeroen van D. (27) uit Almere, Khalid B. (24) uit Vlaardingen, Adil B. (26) uit Rotterdam en Ridvan O. (21) uit Utrecht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore