Nederland

Dit extreme weer is het nieuwe normaal

11 augustus 2017 21:11 Aangepast: 13 november 2017 08:23
Gisteren werden campings in Italië zwaar getroffen door noodweer Beeld © Martijn Boekkamp

Bosbranden, overstromingen en noodweer met extreme buien. We kunnen er maar beter aan wennen, zeggen klimaatexperts. Dit extreme weer is het nieuwe normaal.

Meteoroloog Jennifer Faber van Buienradar sluit zich daar bij aan.  “De tendens is dat we vaker extreem weer gaan zien. De aarde warmt op. Daardoor krijgen we niet alleen maar hogere temperaturen, maar ook extremer weer.”

Het nieuwe normaal

Het leidde dit jaar al in Zuid- en Oost-Europa tot de ergste bosbranden in jaren, een hittegolf die zijn weerga niet kent en afgelopen nacht nog tot tientallen vakantiegangers die moesten vluchten van hun camping vanwege het hevige noodweer. Uit Europese cijfers blijkt dat er dit jaar veel meer bosbranden zijn dan voorgaande jaren. De situatie van dit jaar kan wel eens het nieuwe normaal zijn, zeggen klimaatwetenschappers.

 

 

'Warm zeewater is motor voor buien'

Incidenten zijn het dus al lang niet meer. Die hoge temperaturen warmen ook het zeewater op en dat gebeurde dit jaar wel in extreme mate. Het zeewater is in de Adriatische Zee is op sommige plekken wel dertig graden. En dat zet een hoop in gang, legt Faber uit. "Warm zeewater is een motor voor de ontwikkeling van buien."

Dat betekent ook dat dit alles niet van voorbijgaande aard lijkt te zijn. Sterker, het kan nog erger worden, verwacht Faber.  "Als de opwarming van de aarde doorgaat, zullen weersgebeurtenissen steeds extremer worden. Niet alleen voor Europa maar ook voor Nederland. We moeten er rekening mee houden dat we in de zomermaanden zwaardere buien of meer buien krijgen."

Vijftig keer zo veel doden

En het blijft niet bij alleen dit soort ongemak. Eerder deze week kwam een Europees onderzoek naar buiten met de schokkende conclusie dat het aantal doden als gevolg van extreem weer meer dan vijftig keer zo hoog dreigt te worden. Vooral de steeds extremer worden de hittegolven met temperaturen ruim boven de veertig graden, zullen veel levens eisen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore