Privacyschending basisscholen

Lek in beveiliging privégegevens schoolkinderen

28 november 2014 18:14 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Een lek heeft er voor gezorgd dat wekenlang persoonlijke gegevens van kinderen aftapbaar waren voor kwaadwillenden. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws na een tip van een ICT-expert.

Het gaat om een server van Basispoort, een stichting van vier educatieve uitgevers en drie leveranciers van schoolartikelen. De server had last van een lek waar het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) medio oktober voor waarschuwde.

ZIE OOK: Scholen spelen privégegevens leerlingen door naar uitgevers

Gistermiddag om 14:00 uur is het lek bij Basispoort gedicht. Basispoort was 'een aantal weken op de hoogte' van het probleem, maar het heeft zes weken geduurd voordat het lek gedicht is. 

Een vergelijkbaar platform voor digitale leermiddelen van de overheid, KennisnetFederatie, laat weten meteen na de waarschuwing van het NCSC het lek gedicht te hebben. "Binnen 24 uur na de melding zijn alle systemen van Kennisnet gepatcht."

"Inloggegevens van gebruikers, en dus ook van leerlingen, zouden ongemerkt onderschept kunnen worden. Dit geldt alleen voor internetgebruikers die sterk verouderde besturingssystemen en browsers gebruiken, zoals Windows XP en Internet Explorer 6", vertelt Jan Willem Besteman van Basispoort. Volgens hem is er door Basispoort 'geen ongeoorloofd gebruik geconstateerd'.

'Site moet veilig zijn'
ICT-deskundige Brenno de Winter vindt het niet kunnen dat een server met zulke gevoelige gegevens zo lang niet goed beveiligd was: "De server is niet up to date. Niet alleen op dit punt. In de uitgeverijen gaat veel geld om. Je zou verwachten dat een site met persoonsgegevens van kinderen aan alle veiligheidseisen voldoet", zegt De Winter.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat het ministerie de zaak 'op de voet' volgt. "Maar scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de software die ze gebruiken", zegt de woordvoerder. Lees de volledige reactie van het ministerie hier

RTL Nieuws
`