Nederland

Personeel in de zorg heeft te weinig tijd voor ouderen

29 november 2014 08:24 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Meer dan de helft van het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen moet ouderen regelmatig langer dan een uur zonder toezicht laten. Ook zou er in sommige gevallen sprake zijn van ondervoeding.

Dat komt volgens medewerkers omdat er te weinig tijd is om voor de ouderen te zorgen. Het zijn de belangrijkste conclusies uit een enquête gehouden door vakbond Abvakabo FNV, onder bijna 4000 mensen die werken in de zorg. 

Onderbezetting en te hoge werkdruk zorgen er volgens 68 procent van de ondervraagden voor dat er te vaak fouten worden gemaakt met het toedienen van medicijnen. Ruim 28 procent zegt ook dat ouderen soms lijden aan ondervoeding.

ZIE OOK: 'Je bent al blij als je iemand kan aankleden' 

Niet alleen ernstig voor de patiënten, maar ook voor het personeel. "Zorgmedewerkers kiezen dit beroep niet vanwege de topsalarissen. Zij doen dit werk omdat ze goede zorg willen verlenen. Als dat niet lukt omdat ze tijd en handen tekort komen, is dat ongelooflijk frustrerend", zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV.

Volgens Liane den Haan, voorzitter van ouderenbond ANBO, gaat het niet overal zo slecht: "Tehuizen waar het goed gaat, zijn vaak kleinschalig ingericht, het bestuur stuurt aan op kwaliteit en er zijn minder managementlagen. Die moeten als voorbeeld dienen voor de rest."

ZIE OOK: Wat doen we met onze ouderen?

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`