Nederland

Extra kosten: vanaf januari energielabel nodig bij verkoop huis

29 november 2014 18:05 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Mensen die hun huis willen verkopen, worden per 1 januari op extra kosten gejaagd. Vanaf dan moeten ze namelijk verplicht een energielabel overleggen. Dat kost minstens enkele tientjes.

Doen ze dat niet, krijgen ze een boete. En de branche geeft aan dat kopers en verkopers amper waarde hechten aan energielabels voor woningen.

Dit jaar was het voor verkopers en kopers mogelijk om onderling af te spreken dat er geen energielabel verstrekt werd bij verkoop. Dat kan volgend jaar niet meer.

Externe controle
Elke woningbezitter krijgt van de overheid een voorlopig energielabel dat bij verkoop definitief gemaakt moet worden. Verkopers loggen in met hun DigiD, controleren de gegevens, vullen die eventueel aan en uploaden extra informatie. Vervolgens moet het label extern worden gecontroleerd. En daar betaal je voor.

Veel makelaars vinden dat verspilde moeite. "Tot op heden ervaar ik dat kopers het energielabel echt niet belangrijk vinden. Ze vinden het belangrijk dat er dubbel glas in het huis zit en een cv-ketel, maar niet wat voor label er op de woning zit", zegt makelaar Alice Bakker.

ZIE OOK: We gaan volgend jaar minder betalen voor energie

Ondanks de kritiek denkt de overheid dat bewoners straks minder energie zullen verbruiken door de labels. "Energie neemt een forse hap uit de portemonnee van mensen. Voor velen zal dit betekenen dat we de rekening omlaag kunnen brengen. Het is dus niet alleen regelgeving," zegt minister Blok van Wonen, "maar ook om minder geld uit te geven."

Wie geen energielabel heeft, riskeert bij verkoop een boete van bijna 400 euro.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`