Nederland

Edgar Davids krijgt schadevergoeding voor dubbelganger in League of Legends

11 augustus 2017 18:31 Aangepast: 13 november 2017 08:19

Een personage uit het computerspel League of Legends lijkt zo erg op Edgar Davids, dat de oud-voetballer daar een schadevergoeding van de spelmakers voor moet krijgen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de rechtbank hebben de ontwerpers van het spel met het personage Striker Lucian inbreuk gemaakt op het portretrecht van Davids. "Striker Lucian bevat zoveel elementen van de oud-voetballer dat met de skin en afbeeldingen van Striker Lucian het beeld van de voetballer wordt opgeroepen", is te lezen in de uitspraak.

Zwarte dreadlocks

De rechter haalde verschillende kenmerken van het poppetje, zoals de donkere huidskleur, het sportieve postuur, de agressieve speelstijl, zwarte dreadlocks en een sportbril gecombineerd met een voetbaluniform aan om tot die conclusie te komen.

In het spel League of Legends, bedacht door het Amerikaanse bedrijf Riot Games, moeten spelers met verschillende personages missies uitvoeren. Sommige personages, zoals de look-a-like van Davids die tijdens het WK in 2014 geïntroduceerd werd, moeten spelers tegen betaling apart aanschaffen. 

Schadevergoeding

Riot Games moet van de rechter een schadevergoeding aan Davids betalen. De bedenkers van het spel moeten aan de rechter laten zien hoeveel er in Nederland is verdiend met Striker Lucian. De rechter zal aan de hand daarvan bepalen hoe hoog de schadevergoeding wordt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore