Privacyschending basisscholen

'Recht op privacy kinderen onvoldoende beschermd'

04 december 2014 16:29 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Experts hebben kritiek op de privacybrief van staatssecretaris Dekker (Onderwijs). Ze vinden dat de staatssecretaris het wettelijke recht op privacy van kinderen onvoldoende beschermt.

Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne zegt dat het er ‘alle schijn’ van heeft dat basisscholen wel degelijk de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden. "Dat zowel de scholen als de ouders niet weten wat de uitgevers met de leerprestatie- en persoonsgegevens van kinderen doen, doet me vermoeden dat aan de informatieplicht aan ouders niet is voldaan."

ZIE OOK: Staatssecretaris: Privégegevens kinderen weggeven mag

Dekker zegt in zijn brief ook dat in de toekomst scholen de leerprestatiegegevens mogelijk geanonimiseerd naar uitgevers sturen. Hoogleraar computerveiligheid Bart Jacobs daarover: "Dekker is erg gericht op het afsluiten van convenanten, en niet op het handhaven van de wet en het voorkomen van machtsmisbruik. Mij wordt niet duidelijk of anonimisering wordt afgedwongen." Volgens Zwenne zijn zelfs bepaalde vormen van anonimisering 'wellicht niet voldoende' om de privacy van de kinderen te waarborgen.

Ook Kinderombudsman Marc Dullaert uitte vandaag kritiek op Dekkers brief. Volgens hem moet Dekker duidelijk maken wat wel en niet mag worden uitgewisseld aan persoonsgegevens tussen scholen en bedrijven. Ouders moeten daarbij worden betrokken.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore