Ga naar de inhoud
Ophef om Zwarte Piet

Sinterklaasjournaal sluit af met zwarte hulpsint

Een fragment uit de slotaflevering. Beeld © ANP/NTR

Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan: in de laatste aflevering van het Sinterklaasjournaal was vanavond een Piet te zien die gelijkwaardig was aan Sinterklaas zelf.

De oude Opa Piet zat in het kinderprogramma op een wit paard. Hij reed aan het einde van het kinderprogramma samen weg met de traditionele Sinterklaas, die op een zwart paard zat.

Omroep NTR speelde in het programma al eerder in op de discussie over Zwarte Piet. Zo was te zien dat een blanke piet-in-opleiding door de schoorsteen kwam en zodoende iets zwarter was geworden. In het Sinterklaasjournaal waren overigens ook volop traditionele zwarte pieten te zien.

ZIE OOK: Zwarte Piet of regenboogpiet? Sinterklaasjournaal geeft duidelijkheid

In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal kon de goedheilig man de hulp van Opa Piet goed gebruiken: hij is de laatste tijd erg moe.

"De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering", vertelde presentatrice Dieuwertje Blok bij De Wereld Draait Door. "Ik vind dat het Sinterklaasjournaal heeft laten zien wat je met creativiteit kunt doen. Het is aan mensen zelf om daar uiteindelijk invulling aan te geven."

Bron: RTL Nieuws / ANP