Nederland

'Pluimveesector had veel kritischer moeten zijn op 'wondermiddel' Chickfriend'

12 augustus 2017 17:28 Aangepast: 13 november 2017 08:17
Beeld © Eigen foto

Ondanks de jubelverhalen die rondgingen over luizenbestrijdingsbedrijf Chickfriend, besloot pluimveehouder Roy Tomesen niet met ze in zee te gaan. "Ze wilden niet vertellen wat er in hun bestrijdingsmiddelen zat, daarom wilde ik het niet in mijn stal hebben."

Als iets te mooi lijkt om waar te kunnen zijn, dan is het dat meestal ook. Dat blijkt wel uit het verhaal van Chickfriend. Zij beloofden kippenboeren dé oplossing tegen bloedluis in hun stallen, maar het bedrijf besmette honderden kippenboerderijen met het gif fipronil. 

ZIE OOK: Kippenboeren zijn mild over Chickfriend: 'aardige boerenjongens'​

De fantastische verhalen over het bedrijf waren niet aan Roy Tomesen voorbij gegaan. Hij is pluimveehouder in Doetinchem en toen Chickfriend een promotiepraatje hield op een open dag van een andere boerderij, was ook Tomesens interesse gewekt. "Iedereen in de sector had het over hét wondermiddel tegen bloedluis. Dat is al jaren een probleem voor iedere kippenboer en als iedereen zegt dat het snel en fantastisch werkt, word je wel benieuwd", vertelt hij aan RTL Nieuws.

'Geheim van de smid'

Maar als Tomesen doorvraagt naar de samenstelling van het bestrijdingsmiddel dat Chickfriend gebruikt, gaan alle alarmbellen bij hem af. "Ze wilden me niet vertellen wat voor middel het was, en zeiden: 'Dat is het geheim van de smid'. Dat was voor mij reden om ervan af te zien. Als pluimveehouder ben ik verantwoordelijk voor de eieren die ik produceer, dat is voedsel en dat moet veilig zijn. Als er iets of iemand in mijn stal aan het werk gaat, wil ik gewoon weten wat die daar doet en met wat voor middelen hij werkt."

Tomesen besluit om niet met Chickfriend in zee te gaan, maar dat levert hem verbaasde reacties op. "Collega-boeren snapten niet dat ik het niet gebruikte. Iedereen was overtuigd van het succes. Ik heb soms ook wel getwijfeld: ben ik nou gek dat ik er niet aan meedoe?"

'Niemand gaat vrijuit'

Maar achteraf is Tomesen blij dat hij bij zijn principes is gebleven. Hij vindt dat de hele pluimveesector kritischer had moeten zijn. "Mensen zijn naïef geweest, ze hadden kunnen weten dat er iets niet klopte. Toen dit net aan het licht kwam, was ik boos: hoe stom kun je zijn? Maar ik begrijp ook wel dat niemand van de kippenboeren dit gewild had."

Volgens Tomesen gaat niemand in de pluimveesector vrijuit. "De één is schuldiger dan de ander. Sommigen moeten wel geweten hebben dat dit te mooi was om waar te zijn. Anderen waren onwetend en naïef."

Hij maakt zichzelf ook verwijten: "Ik ben nalatig geweest. Had mijn twijfels met meer mensen moeten delen en anderen af moeten raden om het spul te gebruiken."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore