Nederland

Gegijzelde Ewold Horn 'te zwak om ook te ontsnappen'

06 december 2014 09:36 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Ewold Horn op een foto die kort na de ontvoering van Ewold Horn is verspreid Beeld © AFP

De Nederlandse 'birdwatcher' Ewold Horn die al ruim twee jaar in de Filipijnen gegijzeld wordt, is ziek en ernstig verzwakt. Dat heeft zijn Zwitserse lotgenoot gezegd nadat die uit de handen van de extreme moslims wist te ontkomen.

De Zwitser Lorenzo Vinciguerra zat samen met Horn vast maar ontsnapte tijdens gevechten tussen de rebellen van het extremistische Abu Sayyaf en het regeringsleger. Inmiddels bevindt Vinciguerra zich onder de bescherming van het Filipijnse leger. Hij is lichtgewond geraakt tijdens zijn ontsnapping.

ZIE OOK: Nederlander ontvoerd op Filipijnen

Een legerwoordvoerder zegt tegen The Guardian dat de Zwitser de machete van één van zijn bewakers wist te pakken op het moment dat de rebellen in gevecht waren met het regeringsleger. Hij maakte zijn directe bewaker onschadelijk en wist, terwijl hij beschoten werd, te ontsnappen. Daarbij liep hij zijn verwondingen op. 

Thumbnail

De Zwitser in een Filipijns militair hospitaal (c) AFP

Volgens het leger zou de Zwitser ook geprobeerd hebben zijn Nederlandse lotgenoot mee te bevrijden: "Hij heeft geroepen dat Horn mee moest komen. Maar de Nederlander was veel ziek en te verzwakt om ook maar te proberen mee weg te komen." Horn bevindt zich al sinds begin 2012 in handen van de moslimextremisten van Abu Sayyaf. 

ZIE OOK: Zwitser ontsnapt uit handen extremistische moslims


Thumbnail

Ewold Horn en de Zwitser vlak voor hun ontvoering in 2012 (c) EPA

RTL Nieuws
`