Dodelijke steekpartij Zwolle

Honderden bij stille tocht straatmuzikant

06 december 2014 20:56 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Deelnemers aan de stille tocht leggen bloemen bij de ingang van het winkelcentrum. Beeld © ANP

Honderden mensen hebben in Zwolle meegelopen in een stille tocht voor de straatmuzikant die dinsdagavond werd doodgestoken bij de Jumbo.

Over het aantal deelnemers lopen de schattingen uiteen van 900 tot 1500.

Ook de vrouw, de drie dochters en de zoon van het slachtoffer liepen mee. "Ze waren heel verdrietig", zegt Joop van Ommen van Stichting Vrienden van de Herberg, een daklozenopvang. Naast muziek maken verkocht het slachtoffer, een 54-jarige Bulgaar, ook het krantje van de stichting.

ZIE OOK: Jongen die muzikant doodstak zat in zorginstelling

De stille tocht begon en eindigde bij de plek waar de Bulgaar dodelijk werd verwond. Mensen legden er bloemen en briefjes neer en staken kaarsen aan. Ook werd er accordeonmuziek gespeeld, het instrument dat de Bulgaar ook bespeelde.

Volgens de vrouw van de straatmuzikant is haar man in totaal 25 keer in zijn borst gestoken.

Begrafeniskosten
Van de gemeente Zwolle liepen onder anderen de burgemeester en de wijkwethouder mee in de stille tocht. De gemeente neemt een groot deel van de kosten op zich om het lichaam van de straatmuzikant terug naar Bulgarije te brengen voor de begrafenis, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Volgens Van Ommen hebben de Vrienden van de Herberg 'een fors bedrag van duizenden euro's ingezameld voor de weduwe en de kinderen. Zij keren ook terug naar Bulgarije.

Een 17-jarige jongen is opgepakt voor de steekpartij. Hij blijft nog twee weken in voorlopige hechtenis.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore