Omstreden UberPOP aangepakt

Taxi-app UberPOP door rechter verboden

08 december 2014 10:18 Aangepast: 06 september 2015 17:00
Beeld © ANP

De goedkope taxidienst UberPOP is illegaal en daarom moet het bedrijf Uber ermee stoppen. Dat heeft de rechtbank van Den Haag bepaald.

UberPOP stelt chauffeurs in staat de wet te overtreden en de controle op kwaliteit is niet goed genoeg, luidt het oordeel van de rechter.

Taxi-app Uber was naar de rechter gestapt om de boetes van tafel te krijgen die de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het bedrijf heeft opgelegd. Via UberPOP laten particuliere autobezitters mensen tegen betaling meerijden, wat volgens de inspectie neerkomt op illegaal taxivervoer.

Boetes en dwangsom
Vorige maand deelde de inspectie in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie voor het eerst boetes uit. Vier chauffeurs liepen in Amsterdam tegen de lamp en moesten ieder 1500 euro betalen. Het bedrijf zelf kreeg een dwangsom opgelegd voor het faciliteren van taxivervoer zonder vergunning.

Volgens Uber voldoet de particuliere taxidienst aan de wet en zijn de maatregelen van de inspectie 'disproportioneel en contraproductief'. Maar de voorzieningenrechter van het College van beroep voor het bedrijfsleven geeft Uber ongelijk.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`