Nederland

'Stop leningen aan politieagenten voor afkopen dienstplicht Turkije'

11 augustus 2017 16:51 Aangepast: 13 november 2017 08:12
Turkse militairen oefenen Beeld © Getty

Nederlandse politieagenten van Turkse afkomst moeten niet langer hulp krijgen bij het afkopen van hun dienstplicht in Turkije. Dat vinden deskundigen en politici.

Nederlanders tot 38 jaar die ook een Turks paspoort hebben, moeten in Turkije in militaire dienst. Maar de dienstplicht is af te kopen. Sinds begin vorig jaar kost dat 1000 euro, daarvoor kostte het 6000 euro. Sinds 2002 is er een regeling waardoor de agenten een renteloze lening tot 6000 euro kunnen krijgen. De regeling is bedoeld voor meer diversiteit binnen de politie. 

Tientallen aanvragen

Tientallen agenten hebben de afgelopen vijftien jaren gebruik gemaakt van de regeling, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Maar vier van de elf eenheden van de politie konden exacte cijfers geven. Bij die eenheden gaat het in totaal om 24 gevallen. Maar in heel Nederland zijn het er dus waarschijnlijk veel meer. Ook vorig jaar werden er nog aanvragen gedaan. 

Voor Turken is het belangrijk dat ze dienstplicht vervullen of afkopen, omdat ze anders het recht op de Turkse nationaliteit verliezen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op familiebezit in Turkije. Ook lopen ze het risico dat ze in Turkije worden opgepakt als ze hun familie bezoeken.

Loyaliteit

Deskundigen vinden dat de regeling meteen moet worden stopgezet en dat de politiek erover moet discussiëren. Voormalig chef van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Pieter Cobelens noemt de regeling 'onwenselijk en achterhaald': "De Nederlandse overheid faciliteert zo het regime van Erdogan, een regime met dictatoriale trekjes." 

Het gaat ook om loyaliteit. Volgens Cobelens 'rechtvaardigt Nederland met de regeling dat Turkije grip houdt op onze dienders met een Turkse achtergrond', zeker omdat agenten tot 2012 ook nog echt naar Turkije moesten voor een verplichte basistraining. Deskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael zegt: "Je hebt te maken met Turkse reservisten in een Nederlandse veiligheidsorganisatie."

Thumbnail

Foto: Getty

Angst onder agenten

RTL Nieuws sprak meer dan twintig (oud-)agenten die gebruik hebben gemaakt van de regeling. Allemaal willen ze anoniem blijven. De kwestie ligt heel gevoelig. Een aantal agenten vertelt dat ze door aanhangers van Erdogan worden gezien als verraders, zeker na het uitzetten van de Turkse minister Kaya toen ze in maart in Rotterdam was. 

ZIE OOK: Hoe de rel met Turkije in Rotterdam volledig uit de hand liep

Volgens de agenten is de dreiging heel heftig. De Nationale Politie raadt ze daarom ook af om te praten over dit onderwerp en 'onder de radar te blijven uit veiligheid voor zichzelf en hun familie in Turkije'.

Politici willen van regeling af

Het CDA wil dat de regeling stopt. Tweede Kamerlid Chris van Dam van het CDA: "Het is niet aan de Nederlandse staat om de Turkse staat te faciliteren bij het incasseren van de afkoopsom. Het voelt niet goed voor ons, zeker gezien de recentelijke ontwikkelingen in Turkije, om via een omweg de Turkse overheid te sponsoren."

Ook de SGP wil niet dat er overheidsgeld voor gebruikt wordt. Daar is de SP ook tegen. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut: "Ik zeg faciliteer dit niet. Het verbaast mij overigens dat de regeling er nog steeds is juist gezien de politieke ontwikkelingen. Diversiteit kun je op heel veel andere manieren bevorderen."

Opnieuw tegen het licht

Een woordvoerder van de korpsleiding bevestigt dat de regeling nog steeds van kracht is. De regeling wordt opnieuw tegen het licht gehouden nu de afkoopsom is verlaagd van 6000 naar 1000 euro. Bovendien staat in de regeling nog dat agenten betaald verlof kunnen krijgen voor een verkorte basisopleiding in Turkije, maar die opleiding is sinds 2012 al niet meer verplicht.  

Voor het CDA gaat de actie van de politie niet ver genoeg. Daarom vraagt de partij de minister van Veiligheid en Justitie de regeling te beëindigen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
13 extra plekken in politietop voor meer diversiteit bij politie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore