Nederland

App om supplementen te checken: 'Sommige zijn gevaarlijk, andere werken niet'

11 augustus 2017 14:00 Aangepast: 13 november 2017 08:06
Archieffoto. Beeld © iStock

Hartkloppingen, overgeven of flauw vallen door het nemen van een sportsupplement. Duizenden Nederlanders gebruiken poeders, shakes of pilletjes om hun sportprestaties te verbeteren, maar die zijn niet allemaal betrouwbaar, zegt de Dopingautoriteit. "Sommige supplementen zijn gevaarlijk, een ander deel doet niet wat het belooft."

De Dopingautoriteit kreeg in de afgelopen jaren steeds meer vragen over de werking en risico's van het gebruik van voedingssupplementen die gericht zijn op het verbeteren van sportprestaties.

"Er zijn 2,5 miljoen mensen die regelmatig sporten, en een groot deel van hen gebruikt supplementen", vertelt Herman Ram van de Dopingautoriteit aan RTL Nieuws. "Maar veel van hen weten niet of die supplementen daadwerkelijk helpen, en veilig zijn."

Supplementenwijzer App

Om de kennis over de ingrediënten van al die shakes, poedertjes, drankjes en pillen te vergroten, lanceert Eigen Kracht, een programma van de Dopingautoriteit voor fitnessers, vandaag de Supplementenwijzer App. "Hierin hebben we informatie verzameld over de ingrediënten die vaak voorkomen in de supplementen. Sporters kunnen zien of het supplement doet wat het belooft, maar ook of er vervelende bijwerkingen kunnen optreden."

Bijwerkingen en gevaar van supplementen

Natural bodybuilder Rico van Huizen ondervond aan den lijve dat supplementen ook gevaarlijk kunnen zijn.

Thumbnail

"Ik nam een pre work-out, een energiebooster", vertelde hij in een eerder interview. "Als je een oppepper nodig hebt voor de training dan drink je die een half uur van te voren. Normaal gesproken zit daar veel cafeïne in. Nu zaten er wat andere spulletjes in." Van Huizen merkte het effect een half uur later. "Ik kreeg een euforisch gevoel, had een enorme focus en voelde me ook heel sterk, alsof ik hard-drugs had ingenomen: het bleek later ook een soort amfetamine te zijn." 

Van Huizen gebruikt nu alleen nog eiwitten en creatine, maar neemt geen pre work-out supplementen meer.

Hartkloppingen

Alexander Vermetten (23) is Nederlands kampioen powerliften. Hij gebruikt nu alleen nog creatine en af en toe een eiwitshake als aanvulling op zijn gewone voeding, maar

Thumbnail

probeerde drie jaar geleden ook wel eens een zogeheten 'pre work-out'. "Na een tijdje kreeg ik hartkloppingen en voelde ik me wazig. Waarschijnlijk zat er behalve caffeïne ook een amphetamine-achtige stof in het supplement. Dat was wel even schrikken."

Volgens Vermetten zijn het vooral de pre work-outs waar het misgaat. "Er staat vaak niet precies bij wat er inzit, en informatie op de site van een fabrikant is verouderd. Soms zitten er stoffen in die verboden zijn. Dat is voor mij als topsporter een risico, dus ik ben er mee gestopt."

Doping

In de app van de Dopingautoriteit kunnen sporters aan de hand van de ingrediënten kijken of het supplement werkt, maar ook of het geen gevaarlijke stoffen of doping bevat. "We zien nog steeds heel veel doping in supplementen die door amateursporters gekocht worden via internet. In de meeste gevallen was de concentratie doping zeer laag en vormde die niet direct een risico voor de gezondheid. Maar een klein deel van de supplementen is gevaarlijk en zou niet verkocht mogen worden."

De Dopingautoriteit waarschuwde al eerder voor de risico's van het gebruik van supplementen. Ze onderzochten toen 66 supplementen die zich richten op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies/vetverbranding of het krijgen van meer energie. De supplementen waren zonder recept te bestellen op Nederlandse websites.

Bij ruim een derde (38 procent) van die supplementen werden dopingstoffen aangetroffen, terwijl dat niet op het etiket vermeld stond.

Waarschuwing NVWA

Eerder deze zomer waarschuwde de NVWA al over de bijwerkingen en risico's van verschillende supplementen. In veel voedingssupplementen, libidoverhogers, afslankpreparaten en oppeppers zitten stoffen die vervelende bijeffecten hebben. 

Volgens hen zit in 60 procent van de supplementen stoffen die de stofwisseling en of de bloeddruk kunnen beïnvloeden, zonder dat de consument daarover op de verpakking (voldoende) wordt ingelicht.

De Supplementenwijzer App is vanaf vandaag te downloaden in de Google Play Store en de Apple Store.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Esther Maas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore