Nederland

Topman geeft jaarsalaris weg: 'Ik weet hoe het is om in armoede te leven'

22 december 2014 14:00 Aangepast: 06 september 2015 17:01
Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Beeld © Zorgverzekeraar DSW

Chris Oomen (65) heeft een geschat vermogen van 165 miljoen euro, rijdt een Maserati en geeft zijn hele jaarsalaris weg aan de voedselbank. "Het is schandalig dat in zo'n rijk land voedselbanken nodig zijn", vertelt de directeur van zorgverzekaar DSW.

U geeft uw jaarsalaris, netto zo'n 125.000 euro, weg aan de voedselbank. Doet u dat om uzelf beter te voelen, of met een andere reden?
"Ik doe het niet om mezelf beter te voelen. Het is ook niet vanwege een christelijke overweging. Ik heb genoeg inkomen, dus waarom zou ik het niet weggeven? Ik werk niet voor het geld. Dat hoef ik al twintig jaar niet meer, dus waarom zou ik niet iets nuttigs met mijn vermogen doen? Het is een schande dat voedselbanken nodig zijn en dat er mensen zijn die van 90 euro per week moeten rondkomen. Dat mag toch niet in een welvarend land als dit."

U heeft tientallen miljoenen, staat op plaats 108 van de Quote en kan alles doen en laten wat u wilt. Voelt u zich soms niet ongemakkelijk omdat u zoveel geld heeft?
"Ik heb niet altijd veel geld gehad en weet hoe het is om in armoede te leven. Ik kom uit een arm gezin met negen kinderen. Vroeger konden we nooit op vakantie en moest ik de kleren met mijn broers delen. Dat was overigens heel normaal voor die tijd. Dat ik door mijn werk veel geld heb vergaard is mooi, maar geld maakt niet gelukkig. Geld maakt het leven wél makkelijker. Ik had er voor kunnen kiezen om 20 jaar geleden met pensioen te gaan en op mijn geld te gaan zitten. Maar dat geeft totaal geen meerwaarde. Dan kun je het beter goed besteden. Ik stort het hele jaar door aan goede doelen."

Wilt u andere rijken inspireren om geld weg te geven?
"Veel rijke mensen geven veel van hun geld weg. Wat ik doe, is ook niet bijzonder. Ik zie mezelf niet als voorbeeld voor andere rijken."

Zorgverzekeraars staan niet bepaald bekend als instanties die het beste voor hebben met mensen die krap bij kas zitten
"Zorgverzekeraar DSW probeert ook de armen te helpen. Zo bieden we aan iedereen een gelijke premie en halen we geen hoge winsten over de rug van onze klant. Wij hebben een eenvoudig doel: mensen tegen betaling goede zorg bieden. We maken het zo eenvoudig en goedkoop mogelijk. Zo heeft de wet het ook bedoeld."

Heeft u thuis ruzie gekregen toen u vertelde dat u uw hele jaarsalaris weg ging geven?
"Ik heb het niet met mijn vrouw overlegd. Dat hoeft ook niet. Zij staat hier achter. We hebben het thuis nooit over geldzaken. Zonde van de tijd." 

Er komen steeds meer armen bij, waardoor denk u dat dat komt?
"Ik wijt de armoede aan de crisis. Veel mensen hebben hun huis met veel schuld moeten verkopen of zijn hun baan kwijtgeraakt. En dan zijn er de trieste verhalen van moeders met kinderen die vanwege een scheiding aan lager wal zijn geraakt. Heel erg dat mensen deze ellende moeten meemaken. Ik sluit mijn ogen er niet voor en praat regelmatig met mensen die moeite hebben om rond te komen. Ook in mijn eigen bedrijf."

Hoe viert u kerst? Liggen er dikke cadeaus onder de boom?
"Ik vraag nooit iets voor de kerst. We vieren thuis ook geen kerst met grote cadeaus. Ik krijg meestal sokken en wat kleren. Wel met een gedicht erbij. We eten gezellig wat met elkaar als gezin. Maar ik werk ook door tijdens deze dagen. Ik ben niet zo goed in stilzitten."  
 

RTL Nieuws
`