Nederland

Koning en koningin openen monument MH17 bij herdenking

17 juli 2017 15:18 Aangepast: 08 november 2017 13:46
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander met schoolkinderen bij het monument. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in Park Vijfhuizen (Haarlemmermeer) het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van vlucht MH17 officieel geopend. Dat gebeurde tijdens de herdenking van de rampvlucht, vandaag drie jaar geleden.

Door het plaatsen van zonnebloemen bij het monument, samen met een groep scholieren, werd het monument door het koninklijk paar in gebruik gesteld. De herdenking werd bijgewoond door ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland. De namen van de 298 mensen die omkwamen, werden door een aantal nabestaanden voorgelezen.

Bomen geplant

Het vandaag onthulde monument is afgelopen voorjaar aangelegd. Voor iedere overledene is een boom geplant in een klein bos, dat de vorm heeft gekregen van een herdenkingslint. Elke boom heeft een naamplaatje. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken waarin alle namen bij elkaar komen. De nabestaanden hebben samen gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

Video - Slachtoffers herdacht: ‘Steven, 12 jaar, Pijke, 3 jaar…’

 

Bij de besloten herdenking waren ook premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.

Sobere bijeenkomst

De bijeenkomst had een sober karakter. Er waren korte toespraken, een gedicht, muziek en er was een minuut stilte. Pastoor Jules Dresmé uit Hilversum, waar vijftien slachtoffers vandaan kwamen, zei dat 'niemand kan voelen wat de nabestaanden voelen'. "Voor hen is MH17 er nog elke dag. Wat is drie jaar? Niks als het om gemis en pijn gaat."

Aan het eind konden de nabestaanden het monument van dichtbij bekijken en bloemen leggen. Vanaf morgen is de plek voor iedereen toegankelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Renuka checkte passagiers MH17 in: 'Ik zie hun gezichten nog voor me'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`