Ga naar de inhoud
Nieuw bewijs MH17

Weer Kamervragen over veiligheid luchtruim Oekraïne

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben vragen gesteld over de veiligheid van het luchtruim boven Oekraïne. Ze willen weten of het kabinet op de hoogte was van de situatie voor 17 juli, de dag dat vlucht MH17 werd neergehaald.

Oekraïne zou een Nederlandse diplomaat namelijk rond die tijd hebben bijgepraat over de veiligheid van het luchtruim. Op de bijeenkomst werd verteld dat een Oekraïens vrachtvliegtuig door een raket was neergehaald, meldt de NOS.

ZIE OOK: Winter beëindigt de zoektocht naar slachtoffers MH17 

Volgens Omtzigt is de informatie over het neerhalen van dit vrachtvliegtuig heel belangrijk, omdat dit toestel op 6 à 7 kilometer hoogte vloog. Gevechtsmateriaal dat een vliegtuig op die hoogte kan raken, kan ook een vliegtuig op 10 kilometer treffen, zegt het Kamerlid. Omtzigt wil daarom van het kabinet weten wat het toen met deze informatie heeft gedaan en welke afwegingen er zijn gemaakt. Volgens hem hebben meerdere vliegmaatschappijen na die bijeenkomst voor diplomaten besloten niet meer over het gebied te vliegen.

Omtzigt zegt al eerder vragen te hebben gesteld over de informatie die beschikbaar was over neergeschoten vliegtuigen boven Oekraïne vóór de ramp, Tot nu toe heeft hij nog geen antwoord gekregen.

Bron: RTL Nieuws