Kennis luchtruim Oekraïne

Kabinet houdt verslag diplomatenbriefing MH17 geheim

23 januari 2015 17:01 Aangepast: 06 september 2015 17:02
Beeld © Jeroen Akkermans / RTL Nieuws

Een Nederlands verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli zijn geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne blijft geheim. De oppositiepartijen CDA en D66 hadden gevraagd de inhoud openbaar te maken.

Twee weken geleden bleek dat ministeries in Den Haag drie dagen voor de ramp met vlucht MH17 wisten dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was. Luchtvaartmaatschappijen zijn daar niet over geïnformeerd. 

ZIE OOK: Kabinet wist van onveiligheid luchtruim Oekraïne, maar waarschuwde niet

Nederland was op de hoogte gebracht tijdens de bijeenkomst in Kiev.  Tijdens de bijeenkomst, drie dagen voor de vliegramp met vlucht MH17, is onder meer gemeld dat een Oekraïens Antonov-transportvliegtuig was neergehaald en op welke vlieghoogte (6500 meter) dat is gebeurd. Bij het overleg in Kiev was een Nederlandse diplomate aanwezig. Zij gaf de informatie door aan Buitenlandse Zaken in Den Haag, zoals gebruikelijk is.

Het kabinet wil het verslag van die bijeenkomst niet openbaar maken. Wat er nou precies tijdens die bijeenkomst is verteld, blijft dus onbekend. 

ZIE OOK: Nabestaanden: Nog een 'MH17' voorkomen

Volgens het kabinet is het niet gebruikelijk om vertrouwelijk diplomatiek verkeer vrij te geven. Als dat wel zou gebeuren, zou dat het werk van diplomaten vrijwel onmogelijk maken, zeiden premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Rutte benadrukte dat het interne stuk wel in het bezit is van relevante instanties, zoals de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij wil ook niet dat de Tweede Kamer het verslag vertrouwelijk inziet. Het parlement weet dat het verslag bij de relevante instanties ligt, zei Rutte.

ZIE OOK: Onderzoeksraad kon zelf niet bij staatsgeheimen MH17

Volgens Koenders is er geen enkele reden voor achterdocht en wil het kabinet niets onder de pet houden. Ook volgens Opstelten heeft het kabinet niets te verbergen. "Diplomaten moeten in vertrouwelijkheid met elkaar kunnen spreken'', zei hij. Critici betwijfelen echter of de informatie over de mogelijke aanwezigheid van zwaar luchtafweergeschut en de gevaren daarvan voor de burgerluchtvaart wel op de juiste waarde is geschat.

Het kabinet werkt ondertussen aan de beantwoording van 87 nieuwe vragen die de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp heeft gesteld. De Kamer debatteert op donderdag 5 februari opnieuw over de kwestie. Voor die tijd worden de vragen beantwoord, aldus de ministers.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore