V&D in de problemen

Gaat V&D het nog redden?

26 januari 2015 11:30 Aangepast: 26 januari 2015 11:59

Het water staat warenhuis V&D aan de lippen. Het personeel is al om een loonoffer gevraagd. Nu wil V&D ook de verhuurders van haar panden een tijdje niet betalen en daarna om korting vragen. RTL Nieuws economieredacteur Ann-Lynn Hamelink legt uit hoe mis het is bij V&D.

1. De nood is hoog bij V&D, maar kan dit zomaar?
V&D zegt zelf dat dit noodzakelijk is, er zijn geen andere opties. We hebben met één van de verhuurders gesproken, verzekeraar ASR. Die zegt dat dit juridisch niet zomaar kan, want dat is contractbreuk.

2. Wat wil V&D nu precies?
Ze willen gewoon minder betalen. Ze hebben voor iedere verhuurder een brief gemaakt, waarin gevraagd wordt om een huurvrije periode van februari tot en met mei en daarna een huurverlaging. V&D betaalt nu 10 procent van de omzet aan huur, dat willen ze verlagen tot 7 procent.

Bijvoorbeeld de V&D in Heerlen. Die wil een verlaging van 962.507 naar 525.832 euro. Dat is een daling van 45 procent. 

3. Hoe nu verder, gaan de verhuurders er op in?
Dit is allemaal één groot onderhandelingsspel. V&D wil dit, maar kan het niet afdwingen. De verhuurders zijn er boos over. Al gaan ze nog wel met V&D om de tafel. Maar sommige zeggen zelfs al op zoek te zijn naar nieuwe huurders. 

4. Gaat dit helpen?
Dat is dus maar zeer de vraag. Deskundigen zeggen dat het roer helemaal om moet bij V&D. Dat is de Bijenkorf ook aan het doen, winkels gaan sluiten. Dat zou ook goed zijn voor V&D. Ook de verhuurders vragen zich af of dit helpt. Zij denken van niet. V&D heeft een fundamenteel probleem en dat los je hier niet mee op. 

ZIE OOK: V&D loopt hopeloos achter, tijd voor revolutie

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore