Nederland

Peuterjuf: Ik ben ontslagen omdat ik niet naar de kerk ga

26 januari 2015 21:30 Aangepast: 27 januari 2015 08:25
Petry van der Weerd

De Zwolse peuterjuf Petry van der Weerd (29) is ontslagen. Reden: ze gaat niet naar de kerk. Volgens de rechter is het ontslag terecht, maar Petry is uit het veld geslagen. "Ik voel me gediscrimineerd. Dit is zo oneerlijk."

De 29-jarige Petry is gelovig opgevoed. Ze ging als kind jarenlang naar de kerk, met hoedje en lange rok. Petry probeert zo christelijk mogelijk te leven, maar ze kan tot op heden geen kerk vinden waar ze zich thuis voelt. Voor het christelijke dagverblijf De Kleine Reus in Zwolle is dat laatste een reden om de 29-jarige peuterjuf te ontslaan.

ZIE OOK: Militairen ontslagen om liefde voor buitenlander

"Het wordt me zo kwalijk genomen dat ik niet naar een kerk ga, dat ik ontslagen ben. Sinds twee jaar zit ik thuis." Bijstand krijgt ze nu en dat betekent dat ze iedere euro moet omdraaien om rond te komen. "Erg zwaar, als alleenstaande moeder met een zoontje van 6 jaar."

Petry begon in 2002 bij het dagverblijf De Kleine Reus. Eerst als vrijwilliger. "Een echtpaar leidt samen met hun kinderen het dagverblijf. Er was in het begin een warme klik tussen ons. Ik werd zelfs goede vrienden met het echtpaar." 
Maar die vriendschap vertoonde al snel scheuren. Als Petry in 2007 zwanger raakt, beginnen de problemen. "Ik kreeg opeens een mail. Daarin stond dat ze vonden dat ik belijdenis moest doen."

ZIE OOK: Welk geloof is het grootst in jouw gemeente?

Dat ging Petry te ver. "Ik doe geen belijdenis voor een baan, maar alleen omdat ik bij God wil horen." Petry nam contact op met het dagverblijf. Er zou een gesprek volgen, maar de afspraak kwam er nooit. "Ik werd erg ziek. Kreeg een alvleesklierontsteking; een complicatie van mijn zwangerschap. Ik heb een maand in het ziekenhuis gelegen."

Een heftige periode volgde. Petry hoorde niets van het kinderdagverblijf. Nadat ze weer was opgekrabbeld en haar zwangerschapsverlof over was, nam ze weer contact op met de eigenaren. "We hebben toen goed gepraat. Alles leek weer koek en ei. Mijn leidinggevenden hebben toen ook toegegeven dat hun oproep om belijdenis te doen, te ver is gegaan."

ZIE OOK: ​Zwangere vrouw ontslagen omdat ze griepprik weigerde

Maar al snel gaat het weer fout. Het kinderdagverblijf komt weer met een verzoek: Petry moet actief lid worden van een kerk. "Het maakte niet uit welke kerk, als ik maar lid werd van een kerk." De 29-jarige ging op zoek, maar ze kon nergens een geschikte kerk vinden.

Toen ze tijdens een functioneringsgesprek vertelde dat ze niet naar een kerk ging, werd ze de laan uitgestuurd.

Gediscrimineerd
"Ik was uit het veld geslagen. Zo oneerlijk was het. Ik voel me gediscrimineerd. Ik hoorde bij de beste leidsters, maar word ontslagen omdat ik niet naar de kerk ga en daardoor dus geen goed christen ben."

Ze nam contact op met de vakbond. Die vertelde haar dat ze geen schijn van kans had omdat ze geen vast contract had. Ze besloot zich bij het besluit neer te leggen. "Totdat ik een jaar later mijn oude baas opeens tegenkwam in de supermarkt. Ze sprak me aan alsof er niets was gebeurd. Dat deed zo'n pijn, gaf zoveel verdriet."

Onbegrijpelijk
Petry besloot haar zaak opnieuw aan te vechten, dit keer bij het College voor de Rechten van de Mens. Het college oordeelde dat de leiding van De Kleine Reus in zijn recht stond omdat godsdienst een wezenlijk onderdeel is van de identiteit van het dagverblijf. De peuterjuf snapt daar niets van. "Nergens in mijn contract staat dat ik naar een kerk moet. Ik ben nooit op mijn functioneren aangesproken. En dan word je ontslagen omdat je geen goed christen bent. Maar hoe meet je een geloof? Aan het aantal keren dat je in de kerk zit of aan de manier waarop je leeft?"

Werkloos
Petry hoopt dat ze met haar verhaal kan voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Dat lijkt aardig te gaan lukken: D66 gaat de zaak aan de kaak stellen in de Kamer. "En ik heb heel veel steun gekregen van ouders die hun kinderen op het kinderdagverblijf hebben zitten. Sommige ouders hebben zelfs getwijfeld om hun kind van het dagverblijf te halen."

De eigenaren van het dagverblijf hoeft ze niet meer te zien. "In mijn ogen is hun gedrag allesbehalve christelijk."

Het kinderdagverblijf was niet bereikbaar voor commentaar.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore