Bijzondere vakanties

Op vakantie in Noord-Korea: 'Het is één van de veiligste plekken ter wereld'

10 augustus 2017 21:56 Aangepast: 11 augustus 2017 07:16
Reisorganisator Leonieke Glasbergen (links) tijdens een eerder bezoek aan Noord-Korea. Beeld © Leonieke Glasbergen

Door de hoog opgelopen spanningen tussen Kim Jong-un en de VS denk je bij Noord-Korea waarschijnlijk niet aan de ideale vakantiebestemming. Toch reizen jaarlijks honderden Nederlanders naar het land. "Je hoeft er in ieder geval niet bang te zijn om beroofd te worden."

Ondanks de oorlogstaal van president Trump en de Noord-Koreaanse raketten die gericht staan op het Amerikaanse eiland Guam, is er geen aanleiding om te stoppen met het aanbieden van vakanties in Noord-Korea. 

ZIE OOK: Noord-Korea heeft vier raketten klaarstaan voor Amerikaanse eiland Guam

Dat zegt Leonieke Glasbergen van reisorganisatie Jouw Noord-Korea reis. "Die spanning is van alle tijden. Ze schreeuwen naar elkaar, maar het leidt nergens toe, daarvoor staat er te veel op het spel", vertelt ze aan RTL Nieuws. "Niemand daar is gebaat bij een oorlog."

'Niet meteen in strafkamp'

Volgens Glasbergen hebben toeristen die Noord-Korea bezoeken weinig te vrezen, zolang ze zich aan een aantal regels houden. "Je mag geen religie verspreiden of illegale informatie invoeren. Ook is het verboden om op sommige plekken te fotograferen." En als je dat toch doet? "Dan willen ze waarschijnlijk je camera checken en zullen ze de foto wissen. Het is niet zo dat je meteen in een strafkamp belandt."

Toeristen die een reis boeken naar Noord-Korea mogen niet op eigen houtje op avontuur in het land. "Bij aankomst word je opgewacht door twee gidsen, die je meenemen naar de mooiste plekken. Ze willen vooral laten zien hoe fantastisch ze het hebben, en zullen constant bij je blijven. Ondertussen zie je natuurlijk ook armoede en ellende, maar die mag je dus niet fotograferen."

'Hele gewone mensen'

Glasbergen begon met het organiseren van reizen naar Noord-Korea nadat ze er zelf ooit was geweest. "Het is een fascinerend land, het is een compleet andere wereld. Ik denk dat het goed is als toeristen het land bezoeken. Zo krijgen zij een ander beeld van ons, en zo leren wij zelf ook een andere kant te zien dan alleen militaire parades en schreeuwende nieuwslezeressen.

Glasbergen zag tijdens haar eerdere reizen die andere kant. "Er wonen hele normale mensen die het beste willen voor hun kinderen. Als je dat ziet, verandert je kijk op een land."

Fietsen door Pyongyang

Er zijn jaarlijks zo'n 300 Nederlanders die kiezen voor een vakantie in Noord-Korea. Wim (47) is een van hen. In september gaat hij vijf dagen naar Pyongyang.

Waarom wil je precies naar Noord-Korea?
"Het is een heel gesloten land, dat intrigeert me. Je leest er veel over in de media, maar ik wil het met eigen ogen zien."

Ben je niet bang?
"Nee. Ik denk eerlijk gezegd dat het geruzie tussen de VS en Noord-Korea eerder geblaf is dan gebijt. De VS probeert Noord-Korea uit de tent te lokken en de media leggen alles onder een vergrootglas. Ik denk dat het allemaal wel meevalt."

Wat vind je omgeving van je vakantiebestemming?
"Die vinden het wel spannend, snappen ook wel dat het interessant kan zijn."

Wat ga je precies doen in Noord-Korea?
"Ik ga vijf dagen, en het programma ligt eigenlijk helemaal vast. Ik ga onder andere naar de gedemilitariseerde zone, we bezoeken een kermis en een aantal tempels, en als het goed is ook een micro bierbrouwerij. Ik verblijf in PyongYang, dus ook daar ga ik rondkijken natuurlijk."

Wat verwacht je ervan?
"Ik laat het op me afkomen. Je krijgt gidsen mee en een chauffeur. Je wordt overal mee naartoe genomen en hebt weinig keuze."

Dat klinkt niet echt als vakantie.
"Nee, maar dat is het voor mij wel. Een vakantie hoeft niet altijd een zonvakantie te zijn, toch? Ik vind dit veel interessanter."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore