Nederland

Van Rijn: Huisbezoeken moeten fraude met pgb bestrijden

29 januari 2015 15:22 Aangepast: 29 januari 2015 15:28
Beeld © RTL Nieuws

Staatssecretaris Van Rijn wil voorkomen dat pgb-houders de dupe worden van de fraude met hun persoonsgebonden budgetten. Hij trekt extra geld uit voor huisbezoeken om meer voorlichting te kunnen geven en beter te kunnen controleren.

De Staatssecretaris is geschrokken van het grote aantal gevallen (7 procent) waarin is gebleken dat geld van de zogenaamde budgethouder niet goed besteed wordt. Van fraude wil hij nog niet spreken 'daar zal de rechter over moeten oordelen'.

Frauderende bemiddelaars worden aangepakt
Van Rijn stelt dat de mensen die de hulp via een pgb nodig hebben beter geholpen moeten worden. Daartoe stelt hij een budget van 5 miljoen ter beschikking dat voor een belangrijk deel zal worden besteed aan zo'n 10.000 huisbezoeken. 

'Bij die huisbezoeken wordt dan uitgelegd hoe mensen met hun pgb om moeten gaan. Tegelijkertijd wordt gekeken of de bemiddelingsbureaus die de hulp bieden bonafide zijn, of het het geld van de budgethouder wel naar de juiste persoon of organisatie gaat. Het is dus ook meteen controle.'

Geldstromen ook beter bewaakt
Een belangrijke andere maatregel die nu al is ingegaan is volgens Van Rijn de controle op de geldstroom. 'Het geld wordt niet meer als één bedrag uitgekeerd op de rekening van de budgethouder, maar gaat rechtstreeks naar de hulpverleners.' 

ZIE OOK: Met pgb wordt flink gefraudeerd, zorg vaak ondermaats

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore