Nederland

'Brabander aan front Oekraïne uit wraak om MH17'

31 januari 2015 09:50 Aangepast: 31 januari 2015 13:28
Beeld © AFP

Een 23-jarige man uit het Brabantse Uden is in Oost-Oekraïne om mee te strijden tegen 'de Russen' als wraak voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat meldt het AD.

Het gaat om Walter Klop, meldt de krant. Zijn moeder zou vermoeden 'dat hij zwakbegaafd is en misschien zelfs lichtelijk verstandelijk gehandicapt'. 

ZIE OOK: Zeven doden bij nieuwe beschietingen Donetsk

Klop heeft geen ervaring als militair en spreekt geen Russisch of Engels. Hij zou via een rekruteringskantoor van het vrijwilligersleger in Kiev, en een trainingskamp, naar het oorlogsfront in het oosten van het land zijn gegaan. 

De politie is sinds een week via het AD op de hoogte van deze zaak, meldt een politiewoordvoerder aan RTL Nieuws: "Wij weten op dit moment niet waar hij is. Er wordt nu gekeken of het mogelijk is om hem daar te traceren."

ZIE OOK: Beelden strijd aan front Oost-Oekraïne

Het gaat om een ingewikkelde kwestie, benadrukt de woordvoerder: "Wij kunnen hem vanuit hier niet zomaar vinden en in Oekraïne hebben ze op dit moment wel iets anders aan hun hoofd dan het achterhalen van één Nederlandse jongen."

In Nederland kreeg Klop zijn leven niet op de rails, schrijft het AD. Klop zou een jaar in jeugddetentie hebben gezeten wegens een gewapende overval. Ook zou hij mensen hebben opgelicht via internet, en voor duizenden euro's aan openstaande boetes hebben, en uitkeringsfraude plegen.  

Thumbnail

"Ik heb in Nederland toch al niets meer. Geloof me nou, dit gaat respect afdwingen in Nederland," zegt Klop in de krant over zijn reis. 

Hij zou dit doen vanwege de MH17-ramp: "Na de ramp met MH17 wil ik wat terugdoen voor Nederland. Ik wil vechten tegen de vandalen die verantwoordelijk zijn voor de ramp."

Bang voor de oorlog is hij niet: "Ik wil goede dingen doen hier. Voor Nederland."

Voor zover bekend is Klop de eerste en enige Nederlander die in het gebied is om tegen de Russische separatisten te strijden, zegt RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens, die op dit moment in Oost-Oekraïne is. Hij kan zich goed voorstellen dat Klop inderdaad in Oost-Oekraïne zit: "Dat rekruteringsbureau is van de extreemrechtse groep Pravy Sektor. Daar komen meer Europeanen op af. Ik heb hier in Oost-Oekraïne eerder wel Fransen en Zweden gezien."  

ZIE OOK: Olaf Koens in Marioepol: Het ziet er niet goed uit

Maar dat de Brabander nu daadwerkelijk aan het vechten is, kan Koens zich niet voorstellen: "Het front is een groot begrip. Het lijkt me erg sterk dat ze deze jongen zomaar een wapen hebben gegeven en dat hij nu echt Russische tanks aan het beschieten is."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore