Terreurdreiging in Nederland

Kabinet: Inzet marechaussee vergroot om terreurdreiging

04 februari 2015 19:20 Aangepast: 05 februari 2015 13:28
Marechaussee bewaakt de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam Beeld © ANP

Het kabinet gaat meer marechaussees inzetten vanwege de terreurdreiging. Dat staat in een kabinetsbrief, die morgen verschijnt.

Bronnen bevestigen aan RTL Nieuws dat de marechaussees vaker worden ingezet bij de bewaking van gebouwen en objecten. Nu gebeurt de bewaking grotendeels nog door agenten. De inzet van marechaussees zorgt voor minder werkdruk bij de politie. Marechaussees kunnen zwaarder bewapend worden, maar dat verschilt per situatie.

ZIE OOK: Terreurmaatregel: agent moet wapen mee naar huis nemen

Hoeveel marechaussees precies worden ingezet, wordt uit veiligheidsoverwegingen geheim gehouden. Die marechaussees kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld het parlement of joodse instellingen.

Onderzoek naar financiering AIVD
Het kabinet kondigt ook een onderzoek aan naar de budgetten bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Premier Rutte heeft gezegd dat de AIVD op dit moment genoeg geld heeft, maar als meer nodig is, dan komt er meer geld beschikbaar. Het onderzoek moet kijken naar de langere termijn: of het budget van de AIVD en MIVD voor de komende jaren voldoende is om de terreurdreiging het hoofd te bieden. Er loopt al een onderzoek bij de Algemene Rekenkamer, naar de gevolgen van de bezuinigingen bij de AIVD.

Fractievoorzitters in de Tweede Kamer kwamen vorige week donderdag met een hele lijst aan vragen over het terreurbeleid, onder andere over de politiecapaciteit en financiering van de geheime diensten. Met deze brief reageert het kabinet op de vragen vanuit de Tweede Kamer. Ruttes eigen partij, de VVD, vroeg expliciet om zwaardere wapens voor agenten. Nu de marechaussee meer wordt ingezet bij het bewaken en beveiligen van gebouwen, kunnen zij ook zwaarder bewapend worden.

Bonden en gemeenten
Vanuit de politievakbonden en gemeenten werd geklaagd over de werkdruk bij de politie, nu steeds meer agenten werden ingezet voor de beveiliging van gebouwen en instellingen. Nu de marechaussee meer wordt ingezet, is er minder werkdruk bij de politie. Politieagenten hebben op die manier meer tijd om hun gewone werk in de steden en dorpen te doen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`