Nederland

Comazuipen: meer meisjes dan jongens

16 februari 2015 06:26 Aangepast: 16 februari 2015 09:23
Beeld © ANP

Ondanks de strengere wetgeving zijn vorig jaar opnieuw meer kinderen met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis beland. En voor het eerst zijn het meer meisjes dan jongens.

In totaal waren er 545 comazuipers, meldt het AD. Volgens het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde steeg het aantal alcohol-gerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen vorig jaar met 25 procent.

ZIE OOK: 'Bij kinderen is alcohol in één keer te veel'

Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zegt dat de stijging met name veroorzaakt door de extreem jonge drinker. "Steeds vaker gaat het om 13 en 14-jarigen. Met een steeds hoger promillage alcohol in hun bloed. Maar waarom juist deze groep meer is gaan drinken, moeten we nog onderzoeken."

'Tuttebelletjes'
Voor het eerst sinds de registratie van alcoholvergiftiging onder jongeren, zijn er meer meisjes dan jongens opgenomen. "Tuttebelletjes", noemt Van der Lely ze. "Jonge meisjes van een jaar of 14 die zich voordoen alsof ze veel ouder zijn. Ze krijgen gemakkelijker alcohol van omstanders. Maar die meiden kunnen de gevolgen daarvan nog helemaal niet overzien.''   

Ondanks de toename van het aantal comazuipers, vindt Van der Lely niet dat het overheidsbeleid om alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen, is mislukt. "Je kan in zo'n korte tijd het effect nog nauwelijks meten.''

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`