Nederland

'Bij kinderen is alcohol in één keer te veel'

16 februari 2015 08:38 Aangepast: 16 februari 2015 09:10
Beeld © Thinkstock

Vorig jaar hebben meer meisjes dan jongens zich in coma gedronken. "Het lijkt wel een trend", zegt kinderarts Nico van der Lely.

In totaal zijn vorig jaar 545 kinderen in het ziekenhuis beland. De jongste was pas 10 jaar oud. "De afgelopen jaren kwamen er meer meisjes bij, maar vorig jaar waren het er voor het eerst meer dan jongens", zegt de kinderarts.

Waardoor dat komt, is nog onduidelijk, maar volgens Van der Lely geldt voor meisjes hetzelfde als voor vrouwen: ze hebben minder alcohol nodig dan jongens om in coma te raken. "Dat komt door een paar fysieke kenmerken. Vrouwen missen een bepaald enzym in de maag en hebben relatief meer vet."

ZIE OOK: Comazuipen: meer meisjes dan jongens

Volwassenen merken het als ze te veel drinken, maar bij kinderen is dat niet het geval. "Kinderen reageren nauwelijks op alcohol. Ze voelen niet aankomen dat het te veel is en gaan bijvoorbeeld niet scheef lopen. Het is in een keer te veel. Ze vallen ineens om van de alcohol."

Hoewel het aantal comazuipers stijgt, denkt Van der Lely niet dat de campagnes tegen comazuipen vergeefs zijn. "Ouders staan op scherp en barpersoneel is zich ervan bewust dat ze kinderen geen alcohol mogen schenken. Maar meisjes van 14 lijken soms wel 18. Bovendien zijn ze mondig: ze vinden dat ze overal recht op hebben en dat ze erbij moeten horen."

RTL Nieuws
`