Ga naar de inhoud
Nederland

Krant wordt niet meer dagelijks gelezen

Beeld © ANP

De helft van de Nederlanders leest niet dagelijks meer een krant, een tijdschrift of een boek. Dat komt onder meer omdat bijna iedere Nederlander internet heeft.

Dat staat in een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nederlanders combineren hun mediagebruik tegenwoordig veel vaker met andere activiteiten, zoals eten, reizen, werk of studie.

ZIE OOK: Krant: verschuiving papier naar digitaal zet door

Maar niet alles is anders. De traditionele gedrukte media worden toch nog door relatief veel Nederlanders gelezen, al is de leesduur per dag dan wel flink afgenomen. Kijken en luisteren gebeurt nog veelal volgens traditioneel patroon, op een vast moment via een vast tv-toestel. 

Wel worden programma's steeds vaker op een later tijdstip bekeken en is ook streaming video in opkomst. Ook het luisteren naar muziek via internet wordt steeds populairder.

ZIE OOK: Het einde van de belminuut: iedereen is straks verslaafd aan mobiel internet

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouderen op een heel andere manier van media gebruikmaken dan jongeren. Ouderen lezen meer dan jongeren, en die zitten weer meer op sociale media. Daarnaast omarmen hoogopgeleiden vaker nieuwe media dan laagopgeleiden.

Bron: RTL Nieuws / ANP