Nederland

Politie komt met database om te checken of je wachtwoord gestolen is

28 juli 2017 07:59 Aangepast: 28 juli 2017 10:21

De politie heeft een speciale database aangelegd waarin je kunt kijken of je e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

In de loop van dit jaar heeft de politie al ruim 60.000 mailadressen verzameld die werden gevonden bij onderzoeken naar cybercriminaliteit. 

Phishing of website platleggen

Wanneer iemands gegevens voorkomen in de database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe die verder moet handelen. De controlefunctie is volgens de politie 'opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit'. In Duitsland is zo'n database al enkele weken actief.

Volgens Ron de Milde, digitaal expert bij de politie, zijn gegevens als e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden die door cybercriminelen zijn gestolen, onder meer gebruikt voor oplichtingspraktijken. "Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting, waaronder phishing of om een website plat te leggen." Hij adviseert het publiek om regelmatig wachtwoorden te veranderen.

De database is hier te vinden op de website politie.nl

Meer op rtlnieuws:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`