Nederland

Ook NS stopt nu met 'dames en heren'

28 juli 2017 03:47 Aangepast: 29 juli 2017 14:41
Beeld © ANP

Ook bij NS wordt binnenkort niemand meer aangesproken met 'beste dames en heren', maar met het sekseneutrale 'beste reizigers'. De verandering gaat in met de nieuwe dienstregeling op 10 december.

Opvallend genoeg liet de NS nog maar twee weken geleden weten aan RTL Nieuws dat de hele kwestie niet speelde. Volgens woordvoerder Martijn Karmans had er twee weken geleden voor zover bekend 'nog nooit iemand' hierover aangeklopt bij de NS.

24.000 automatische berichten aangepast 

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om de passagiers vanaf december genderneutraal toe te spreken.

NS-baas Roger van Boxtel spreekt van een een kleine wijziging. "Maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.''

Beste Amsterdammer

De beleidswijziging van de NS past in een maatschappelijke trend die al langer gaande is. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld het bedrijf achter de OV-chipkaart dat de geslachtsaanduiding op de kaarten zou verdwijnen. Woensdag maakte de gemeente Amsterdam bekend haar inwoners niet langer met mijnheer of mevrouw, aan te spreken, maar met bijvoorbeeld 'Beste Amsterdammer'.

Ook in de Londense metro is eerder deze maand het welbekende Ladies And gentlemen' vervangen door 'Good morning everyone'.

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Veel meer transgenders laten paspoort aanpassen na nieuwe wet

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore