Nederland

Nederland gaat weer verdachten uitleveren aan Turkije

27 juli 2017 22:12 Aangepast: 28 juli 2017 09:49
De Turkse president Erdogan (archieffoto) Beeld © AFP

Nederland gaat weer verdachten uitleveren aan Turkije. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft Turkije voldoende garanties gegeven. Nederland stopte met het uitleveren van verdachten na de couppoging in Turkije vorig jaar.

Het ministerie benadrukt dat alleen mensen die verdacht worden van bepaalde vergrijpen, zoals moord of drugshandel, worden uitgeleverd.

Geen politieke beschuldigingen

Uitlevering gebeurt volgens het ministerie niet als er politieke beschuldigingen zijn. In Turkije zijn sinds de staatsgreep, die volgens president Erdogan het werk was van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, zijn in Turkije tienduizenden mensen, onder wie veel rechters, opgepakt of ontslagen omdat ze banden zouden hebben met Gülen.

De rechtbank in Den Haag buigt zich morgen gelijk over een uitleveringsverzoek van Turkije. Daarbij gaat het om iemand die verdacht wordt van drugshandel, maar volgens zijn advocaat kan hij in Turkije niet rekenen op een eerlijk proces.

Noodtoestand verlengd

"Op het moment dat de noodtoestand in Turkije net weer met drie maanden is verlengd, zowel de directeur als de voorzitter van Amnesty gevangen zit en duizenden rechters uit hun functie en (deels) achter de tralies zijn gezet, wil minister Blok weer Nederlanders gaan uitleveren om in Turkije berecht te worden'', zegt advocaat Bart Stapert tegen persbureau ANP. 

"Heel opmerkelijk is dat de rechter die de uitlevering heeft verzocht inmiddels zelf is veroordeeld en een straf uitzit en ook de officier van justitie is gevlucht. Dat maakt blijkbaar voor Blok niet uit."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore