Vakantie

Nederlanders vluchten voor noodweer Italië: 'Hagelstenen sloegen dwars door de tent'

10 augustus 2017 01:38 Aangepast: 10 augustus 2017 14:40
Beeld © RTL Nieuws / Tonnie Smits

"Dit is niet leuk meer", zegt Tonnie Smits vanuit zijn caravan in Lago di Levico, in Noord-Italië. De regio werd de afgelopen dagen getroffen door noodweer: hevige onweersbuien, flinke windstoten. Gisteravond was het wéér raak. Nu trof een enorme hagelbui het gebied. "Volwassenen zaten te janken in de caravan."

De weergoden zijn inwoners en toeristen van Noord-Italië niet erg gunstig gezind de laatste tijd. Het begon een paar dagen geleden met extreme temperaturen, ruim boven de 40 graden. "Vorige week was het prachtig. Wel héél warm, te warm eigenlijk. Ook de mensen die hier wonen zeiden dat."

Het weer sloeg dit weekend plots om. Smits schuilde tijdens een flinke hoosbui in zijn auto:

Veel tenten van campinggasten raakten beschadigd. De caravan van Smits ook, maar hij wilde de vakantie toch doorzetten.

Hij dacht dat het wel voorbij zou zijn met dat extreme weer. Maar hij had het mis. Gisteravond begon het rond 21.00 uur plotseling te hagelen. En niet een klein beetje. Zó hard dat de hagelstenen dwars door tentdoeken sloegen.

'Royale knikkers'

Qua grootte waren het dan geen 'tennisballen', maar wel 'royale knikkers' die behoorlijke schade aanrichtten. "Kindjes schuilden met dekens over hun hoofd omdat de tenten waren gescheurd", zegt Smits.

Toen hij tijdens de bui zijn voortent vastzette, hoorde hij overal het gegil van andere campinggasten. "Ik ben redelijk nuchter, maar het doet wel wat met je. Vooral die kinderen, dat maakt wel indruk."

Thumbnail

Dit soort hagelstenen kwamen gisteravond uit de lucht vallen. (Foto: Tonnie Smits)

De gezinnen met gescheurde tenten werden opgevangen in hotels in de buurt.

Veel anderen zijn van plan te vertrekken. "Het zit hier vol met Nederlanders. Die gaan allemaal naar huis." Ook Smits is aan het inpakken, hij zou eigenlijk tot zondag blijven. "We zijn er klaar mee. Ik dacht: we zijn hier vakantie aan het vieren..." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`