Nederland

Stoellift kapot door stroomstoring: 'Mijn nachten zijn hels'

30 maart 2015 14:22 Aangepast: 30 maart 2015 17:32
Cock Maarhuis in de stoel waar ze de nacht heeft doorgebracht.

"Ik ben doodop en voel me in de steek gelaten", vertelt Cock Maarhuis uit Alkmaar (72). Ze moest afgelopen nacht noodgedwongen in een stoel slapen omdat haar traplift het begaf. "Geen monteur was bereikbaar. Ik voel me zo machteloos."

Een uurtje heeft ze geslapen. Hooguit twee. "Op een gegeven moment heb ik de radio maar aangedaan. Om de tijd wat te doden", vertelt Cock Maarhuis. Cock heeft een helse nacht achter de rug omdat gisteravond haar traplift het pats boem begaf.

Ze kon daardoor geen kant meer op. Noodgedwongen sliep ze beneden, in de fauteuil waar ze normaal tv in kijkt. Ze is doodop, maar ook gefrustreerd. Want, waarom kon ze geen enkele monteur bereiken die haar o-zo-belangrijke-lift kon repareren?

"Ik ben zo afhankelijk van dat ding. Ik niet alleen; heel veel mensen die een traplift hebben, kunnen niet zonder. Je zit gevangen in je eigen huis als-ie niet werkt." Sinds de stroomstoring van afgelopen vrijdag vertoonde de lift kuren. "Voorheen werkte de lift nog gewoon op de accu, maar die wil sinds de stroomstoring niet meer opladen. Hij bleef maar piepen. Gek werd je ervan. "

ZIE OOK: Liftmonteurs niet te vinden, gehandicapte slaapt noodgedwongen in stoel

Cock, die samen met haar man, dochter en kleinzoon in één huis woont, heeft gisterenavond stad en land afgebeld. "Het onderhoud wordt geregeld door de gemeente. Maar na 12 uur 's middags is er niemand meer bereikbaar."  Na tussenkomst van regiozender RTV NH werd de gemeente uiteindelijk op de hoogte gesteld van het probleem en begon de zoektocht naar een monteur. Het bleek een onmogelijke opgave.

Zeurende pijn
Cock heeft een kromme rug, artrose en een pacemaker. Kleine stukjes lopen gaat, maar er is altijd die zeurende pijn. Zonder lift komt ze niet boven. "Mijn man en dochter kunnen me ook niet optillen. Ik sta machteloos zonder lift."

Ze vervolgt: "Het is toch van de zotte dat niemand je na 12 uur meer kan helpen?" Cock kent nog een andere vrouw die halverwege de trap stil is komen te staan. "Dat is toch vreselijk. Gelukkig haperde mijn lift vanaf het begin. Als ik halverwege stil was komen te staan, had ik de ambulance of de brandweer gebeld."

Zorghotel
En nu? De traplift is nog altijd niet gemaakt. De gemeente heeft wel aangeboden om een monteur te sturen. "Ik heb nog niemand gezien", zegt Cock. Als de lift niet kan worden gemaakt, kan ze in een zorghotel terecht. Op kosten van de gemeente. "Geen denken aan. Mijn kleinzoon die ook bij mij woont  heeft ADHD en PDD-NOS. Als ik er niet ben, wordt hij heel onrustig."

Waar ze dan slaapt als de traplift nog steeds niet werkt? "Misschien maar weer in die stoel. Al is dat een hels vooruitzicht."

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore