Aanpak Nederlandse jihadstrijders

Dit zijn de jihadisten van wie de tegoeden zijn bevroren

30 maart 2015 12:19 Aangepast: 30 maart 2015 12:48

Anis Z., Soufiane Z., Maher H. en Thijs B.: van deze vier jihadisten heeft Nederland de tegoeden bevroren.

1. Anis Z., geboren op 2 juli 1991
Anis Z. is op 24 maart 2013 uit Nederland vertrokken. Hij zit op dit moment in Syrië en maakt deel uit van het Haagse jihadnetwerk.

Op 19 februari is er in de rechtbank op Schiphol een Pro Forma rechtszaak geweest tegen onder andere Z. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van het plegen van een terroristisch misdrijf, deelname aan een criminele terroristische organisatie en opruiing.

Z. vecht aan de kant van Jabhat al-Nusra, een gewapende groepering gelinkt aan al-Qaeda.

2. Soufiane Z., geboren op 1 januari 1988

Thumbnail

Soufiane Z. is bekend als de maker van de ‘jihadfilm’ Oh oh Aleppo. Hij is de broer van Anis Z. Waarschijnlijk is Soufiane overleden. Hij zou rond 20 januari dit jaar om het leven zijn gekomen in Syrië door bommen van de coalitie. Zijn dood is nog niet officieel bevestigd.

Z. heeft in 2011 acht maanden in een Pakistaanse cel gezeten. Hij wordt in Nederland verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Hij was lid van het Haagse jihadnetwerk.

3. Maher H., geboren op  31 maart 1994

Thumbnail

H. ging in juli 2013 naar Syrië en keerde in februari 2014 terug naar Nederland. Hij zit op dit moment vast in gevangenis De Schie in Rotterdam. Hij zit een straf van drie jaar uit voor het deelnemen aan de jihad in Syrië. Zijn vrouw, Shukri F., werd in dezelfde rechtszaak vrijgesproken van het ronselen van jihadgangers.

H. maakt deel uit van het Haagse jihadnetwerk. Zijn alias is Abu Walae.

4. Thijs B., geboren op 21 juli 1989

Thumbnail

Thijs B. is in februari 2013 naar Syrië vertrokken. Hij zou zich 9 jaar geleden hebben bekeerd tot de islam, nadat hij een relatie kreeg met zijn latere echtgenote, een Nederlands-Marokkaanse vrouw. Kennissen zeggen tegen de Telegraaf dat B. hyperintelligent is en extreem vroom. Hij spreekt vloeiend Arabisch en kent de Koran deels uit zijn hoofd.

Ook B. is lid van het Haagse jihadnetwerk. Zijn alias is Abu Ibrahim Anwar.

​ZIE OOK: Nederland bevriest tegoeden vier jihadisten

RTL Nieuws
`