Onderzoek MH17-vliegramp

OM doet getuigenoproep MH17: wie heeft deze BUK gezien?

30 maart 2015 13:00 Aangepast: 30 maart 2015 13:47
Beeld © RTL Nieuws

Het team van het Openbaar Ministerie dat onderzoek doet naar de toedracht van de ramp met vlucht MH17 heeft een getuigenoproep gedaan via YouTube.

In de video, in het Russisch, wordt getuigen in het oosten van Oekraïne opgeroepen zich te melden als zij meer weten over de BUK-raket die vlak voor de ramp in Oost-Oekraïne gezien zou zijn.

RTL Nieuws publiceerde twee weken geleden voor het eerst bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een raket op basis van forensisch onderzoek naar munitiedelen uit de wrakstukken van het MH17-toestel.

Het team focust zich nu ook op het raketsysteem. Onder andere op het transport van het systeem. Dat transport ging in de richting van Donetsk, maar welke route precies genomen werd is niet bekend. Het onderzoeksteam wil weten of er getuigen zijn die het transport hebben waargenomen en of ze weten wie in het team zat die de vracht hebben begeleid. Volgens verslaggever Rik Konijnenbelt is het opvallend dat de oproep zich richt op de BUK-raket. Omdat officieel gezien de oorzaak van het neerstorten van de MH17 nog niet gevonden is.

De video van het onderzoeksteam:

In de video is ook een telefoongesprek te horen dat plaatsgevonden zou hebben in de vroege morgen van 17 juli, de dag dat de MH17 neerstortte. Het is volgens het onderzoeksteam een gesprek tussen separatisten. Te horen is hoe de BUK expliciet wordt genoemd. "Waar zullen we deze schoonheid uitladen?", wordt onder andere gezegd.

ZIE OOK: Bewijs voor neerhalen MH17 door BUK-raket

Hoewel gefocust wordt op de BUK-raket, sluit het onderzoeksteam ook andere scenario's niet uit. "Deze getuigenoproep betekent niet dat voor politie en Openbaar Ministerie al onomstotelijk vaststaat wat de oorzaak is", benadrukt het OM. "Daarvoor is meer onderzoek nodig. Het is te vroeg om al conclusies te trekken."

De video zal worden verspreidt via de traditionele- en sociale media. Volgens Konijnenbelt is het nog maar de vraag of iedereen in het rampgebied de oproep te zien krijgt. "Het is echt een landelijk en afgelegen gebied, ik vraag me af of de video ook echt bij iedereen terecht gaat komen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore