Ga naar de inhoud
Nederland

Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen

Beeld © iStock

Bijna 300 bibliotheken hebben de afgelopen vijf jaar hun deuren moeten sluiten vanwege gemeentelijke bezuinigingen. Daarmee werd door de gemeenten 38 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit een rondgang van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

De vijf gemeenten waar het meest is bezuinigd op bibliotheken (als je de begrotingen van 2016 en 2011 naast elkaar legt) zijn Rotterdam, Arnhem, Utrecht, Sittard-Geleen en Eindhoven.

In Eindhoven werd het budget van de bibliotheken gehalveerd. Er waren tien bibliotheken in de stad en daar is nu nog één van over. En dat terwijl Eindhoven een zogenoemde kennisstad is met een technische universiteit en veel techbedrijven. Een stad dus waar je juist investeringen in kennis verwacht.

Scholen

Aan de ander kant zijn veel scholen in het gat gesprongen dat is ontstaan door het verdwijnen van de bibliotheken. In de afgelopen jaren hebben 3000 scholen boeken gekregen om hun leerlingen te laten lezen.

Dat helpt echter niet genoeg tegen de laaggeletterdheid van volwassenen. Door het verdwijnen van bibliotheken zijn er nog maar weinig voorzieningen waar gratis boeken en kranten gelezen kunnen worden of van het internet gebruikt kan worden gemaakt.

In totaal hebben gemeenten de afgelopen jaren 109 miljoen euro bezuinigd op kunst en cultuur bezuinigd. Daaronder vallen naast bibliotheken, ook kunstorganisaties en musea.

Bekijk hier of jouw gemeente de afgelopen jaren heeft bezuinigd op bibliotheken, musea en kunstvoorzieningen:

Rechts boven kan je instellen dat er alleen wordt gekeken naar het geld dat naar bibliotheken gaat.

Bekijk om 19.30 uur de hele reportage in het RTL Nieuws op RTL4.

Bron: RTL Nieuws