Onderzoek MH17-vliegramp

MH17-onderzoek: dit weten we van de BUK-raket

30 maart 2015 16:55 Aangepast: 30 maart 2015 17:00

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een getuigenoproep gedaan in het MH17-onderzoek. Wat weten we al van de BUK-raket die de vlucht neerschoot? Een overzicht van het RTL Nieuws-onderzoek naar de aanslag.

19 maart: Fysiek bewijs
 Voor het eerst is er fysiek bewijs voor het neerhalen van MH17 door een BUK-raket
. RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans heeft vorig jaar november vanaf de rampplek in Oekraïne een aantal fragmenten van het moordwapen voor onderzoek meegenomen. Internationale experts onderschrijven de conclusie van dit onderzoek: MH17 is neergeschoten met een BUK-raket.

Thumbnail

Roestig fragment uit springkop. Bestaat uit laag gelegeerd staal. Sterk vervormd en gevouwen. (foto Jeroen Akkermans / RTL Nieuws) 

Een dag later schreef Akkermans deze column over zijn onderzoek: Op naar het volgende puzzelstukje.

Bekijk de reportage van Akkermans

Alle foto's, video's en analyses die aantonen dat MH17 is neergehaald door een BUK-raket, vind je hier.  

22 december: Ooggetuige en foto's 
RTL Nieuws heeft foto's in handen die meer informatie geven over de toedracht van de ramp met de MH17. Die beelden en een gesprek met de maker van de foto's bewijzen dat de ramp zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door een luchtdoelraket, afgeschoten uit separatistengebied in Oost-Oekraïne. 

Vanwege zijn veiligheid hebben we de naam van de getuige niet genoemd. "Ik heb die witte baan in de lucht gefotografeerd. Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was", vertelde de getuige. Zijn doel is rechtvaardigheid, vertelt hij in dit interview.

Hier kun je lezen hoe de getuigenverklaring is onderzocht

9 augustus: Satellietbeeld onderzocht
Uit RTL Nieuws-onderzoek op basis van hoogwaardige satellietkaarten blijkt dat de brokstukken van het toestel verspreid liggen over een gebied van meer dan 60 vierkante kilometer. De hoogwaardige satellietbeelden, van het Amerikaanse bedrijf Digital Globe, zijn tot op de vierkante centimeter onderzocht door het Nederlandse bedrijf NEO. Als je de satellietbeelden van voor en na de crash vergelijkt zijn er zeker 1040 verschillen zichtbaar. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore