Ga naar de inhoud
Nederland

'Tientallen kinderen bewust ziek gemaakt door ouders'

Beeld © Thinkstock

Elk jaar worden tientallen kinderen opzettelijk ziek gemaakt door een van hun ouders. Kinderen worden vaak vergiftigd met medicijnen. Artsen trekken aan de bel over de tot nu toe onderschatte ziekte.

Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt Reporter. Ouders die hun kind bewust ziek maken, lijden aan de ziekte Münchhausen by Proxy. Vaak maakt de moeder het kind ziek of beweert zij dat het kind ziek is. Vervolgens komen de kinderen in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan. Sommige kinderen moeten geopereerd worden.  

ZIE OOK: 'Ik ontdekte dat een moeder haar kind wilde vergiftigen'

Deskundigen vinden dat de aanpak van dit probleem faalt en hebben in Den Haag aan de bel getrokken. Op aandringen van vertrouwensartsen organiseren het ministerie van Volksgezondheid en het Openbaar Ministerie (OM) deze zomer een eerste bijeenkomst om de problemen in kaart te brengen. Dat heeft een woordvoerder van Volksgezondheid bevestigd.

Officiële cijfers
Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. "Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien", zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. "Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben", vertelt Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam.

Bron: RTL Nieuws