Nederland

NVWA: melding in november ging alleen over fipronil in stallen, niet in eieren

09 augustus 2017 16:25 Aangepast: 13 november 2017 07:27
Eieren met fipronil worden vernietigd. Beeld © ANP

De NVWA ontkent dat ze al in november zouden hebben geweten van met fipronil besmette eieren. Wel kwam er toen een melding dat het gebruikt was bij het schoonmaken van stallen.

Maar er was geen enkele aanleiding om aan te nemen dat het in de eieren terecht zou kunnen komen en van mogelijk gevaar voor de volksgezondheid was toen geen sprake, benadrukt inspecteur-generaal Rob van Lint. "We hebben toen allerlei onderzoek uitgevoerd."

Eerder vandaag zorgde de Belgische minister van Landbouw voor opschudding door te melden dat de NVWA al sinds november 2016 weet had van de besmette eieren. Dat zou blijken uit documenten die ze in handen kregen, nadat ze aan de NVWA om informatie hadden gevraagd.  

Boerderijen platgelegd

Inmiddels zijn zo'n 150 boerenbedrijven platgelegd door de NVWA omdat hun stallen zijn gereinigd met een bestrijdingsmiddel met daarin het verboden en giftige bestanddeel fipronil, nadat vorige maand duidelijk werd dat er in sommige eieren gevaarlijke hoeveelheden fipronil terecht waren gekomen. 

Dat gebeurde door het Barneveldse bedrijf Chickfriend, waardoor de getroffen kippenboeren zelf van niets wisten. Vele van hen dreigen door het schandaal nu in financiële problemen te komen of zelfs failliet te gaan. Vandaag maakte staatssecretaris Martijn van Dam bekend dat de overheid en de banken hun best gaan doen om de boeren te helpen.

Minister op het matje

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben opheldering geëist van minister Edith Schippers en staatssecretaris Van Dam. 

De Partij voor de Dieren (PvdD) wilde zelfs dat de Tweede Kamer terug zou komen van reces, maar daarvoor was niet voldoende steun. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand vindt dat de ellende voorkomen had kunnen worden en dat het kabinet bovendien de Tweede Kamer de Kamer niet heeft geïnformeerd.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`