Nederland

Onderwijsinspectie: groot verschil in kwaliteit scholen, leerling de dupe

12 april 2017 10:31 Aangepast: 28 juli 2017 09:30
Beeld © ANP

Het kwaliteitsverschil tussen scholen is zo groot, dat een kind op de ene basisschool een vwo-niveau kan halen, terwijl het op een andere basisschool niet verder komt dan vmbo-t-niveau. Dat constateert de Inspectie van het onderwijs.

De inspectie schrijft in het rapport 'De Staat van het Onderwijs' dat het onderwijs in ons land te veel talenten van leerlingen en studenten onbenut laat. Ook constateert de inspectie dat de kwaliteitsverschillen tussen middelbare scholen internationaal gezien nergens zo groot zijn als in Nederland.

"Op dit moment maakt het voor de toekomst van leerlingen te veel uit op welke school ze terechtkomen'', stelt de inspectie. In het basisonderwijs blijken leerlingen van sommige scholen gemiddeld tien tot twintig punten lager te scoren op de eindtoets dan op andere scholen met dezelfde leerlingsamenstelling. Op middelbare scholen lopen de slagingspercentages sterk uiteen, van 75 tot 100 procent.

Onbevoegde leraren

De kwaliteitsverschillen worden deels veroorzaakt doordat scholen vaak niet genoeg bevoegde leraren voor de klas hebben. Op slechts 15 procent van de scholen worden alle lessen gegeven door gekwalificeerde docenten. Ook de kansenongelijkheid tussen kinderen van laag- en hoogopgeleide ouders blijft volgens de inspectie een probleem.

ZIE OOK: De resultaten op een rij: zo goed scoort jouw basisschool op de eindtoets

De onderwijsinspectie stelt ook vast dat de prestaties op Nederlandse scholen achteruitgaan vergeleken met veel andere landen. Dat geldt vooral voor rekenen in het basisonderwijs. Ook op middelbare scholen lopen de wiskundeprestaties verder terug.

Grote zorgen

De gemiddelde prestaties op scholen verslechteren volgens de inspectie voor een belangrijk deel doordat het aantal toptalenten in klassen terugloopt. Toch zijn de gemiddelde prestaties in het Nederlandse onderwijs vergeleken met veel andere landen nog altijd hoog.

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker maken zich grote zorgen over de verschillen tussen scholen en opleidingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`