Nederland

Prostituees bezetten sekspanden op de Wallen

01 mei 2015 06:55 Aangepast: 01 mei 2015 06:58

Prostituees hebben op de Wallen in Amsterdam bordelen bezet. Daarmee protesteren de sekswerkers tegen de tijdelijke sluiting van 18 raambordelen.

Volgens belangenvereniging PROUD zitten 24 vrouwen vanaf 1 mei zonder werk omdat een van de exploitanten voor 18 ramen zijn vergunning is kwijtgeraakt. Die raakte hij kwijt vanwege misstanden zoals gedwongen prostitutie. De ondernemer heeft inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd, maar in de tussentijd mogen de panden niet worden gebruikt.

"De vrouwen - allen zelfstandig ondernemers - voor wie de dagelijkse kosten gewoon doorlopen, pikken dit niet", zegt Mariska Majoor namens PROUD. De sekswerkers eisen in kort geding dat de werkplekken beschikbaar blijven en willen ook compensatie voor elke dag dat zij niet kunnen werken.

ZIE OOK: Prostituees protesteren tegen sluiting ramen Amsterdam

Volgens PROUD geeft de gemeente ten onrechte aan dat er nog voldoende werkplekken beschikbaar zijn. "Er zijn alleen nog overdag werkkamers beschikbaar, maar die wil niemand omdat er op de Wallen overdag geen droog brood valt te verdienen", aldus Majoor.

Amsterdam is bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn al 115 van de 500 raambordelen gesloten.

`