Nederland

Over tien jaar vrouwen op onderzeeërs

11 mei 2015 07:57 Aangepast: 11 mei 2015 09:27
De onderzeeboot Hr.Ms. Dolfijn komt aan in de haven van Den Helder. Beeld © ANP

Goed nieuws voor vrouwen die altijd al op een onderzeeër hebben willen werken: de onderzeedienst van de marine is straks niet alleen meer voor mannen, ook vrouwen worden binnenkort toegelaten.

Dat zegt commandant Hugo Ammerlaan van de onderzeedienst. "Het is niet meer van deze tijd dat we alleen mannen toelaten. We zijn zo ongeveer het laatste moderne land ter wereld dat het niet doet.''

Defensie wil nieuwe onderzeeërs bouwen, maar kampt met een tekort aan goed personeel. De nieuwe duikboten zouden vanaf 2025 kunnen gaan varen.

Kleine ruimtes
Tot nu toe was de aanwezigheid van vrouwen in onderzeeboten taboe. Gevreesd werd voor ongewenste intimiteiten in de kleine ruimtes aan boord, zoals douches. "We kunnen slimmer met de ruimtes omgaan, zodat er toch privacy voor iedereen is'', aldus Ammerlaan.

Al ruim tien jaar geleden wilde toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap vrouwen aanstellen bij de Onderzeedienst van de Koninklijke Marine. Hij vreesde dat er een tekort aan personeel zou ontstaan als alleen mannen op onderzeeërs worden toegelaten. Het plan stuitte op kritiek in de Tweede Kamer.

RTL Nieuws