Nederland

Ruim helft Nederlanders kent IBAN-nummer niet uit het hoofd

13 mei 2015 19:19 Aangepast: 06 september 2015 17:06
Beeld © ANP

Meer dan de helft van de Nederlanders kent zijn IBAN-nummer, het lange bankrekeningnummer dat vorig jaar verplicht werd ingevoerd, niet uit het hoofd.

Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Daarin geeft 52 procent van de ondervraagden aan niet te weten wat zijn IBAN is.

De banken zijn onlangs gestopt met de website die een oud rekeningnummer omzette in een IBAN. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat het de verantwoordelijkheid is van de banken om die service opnieuw in het leven te roepen.

ZIE OOK: Banken waarschuwen voor IBAN-oplichters

Mensen die hun IBAN niet kennen, kijken meestal op hun bankpas. Dat geldt voor 59,5 procent van de ondervraagden. 28 procent zoekt het na in zijn administratie en 26,5 procent zoekt het op via internet (bijvoorbeeld door in te loggen bij hun bank).

Bij het stopzetten van de speciale website zeiden de banken ervan uit te gaan dat iedereen de langere rekeningnummers zo langzamerhand wel uit het hoofd kende (of moest kennen). Dat blijkt dus allesbehalve het geval. Andere websites die vergelijkbare diensten aanbieden, zijn vaak niet betrouwbaar, waarschuwden de banken vandaag.

ZIE OOK: Zo onthoud je je 18-cijferige IBAN

Op veel bankpasjes ontbreekt het IBAN-nummer. Mensen ergeren zich daaraan, maar krijgen vaak niet zomaar een nieuwe pas. Volgens de vereniging van banken is het uitgeven van nieuwe passen kostbaar, en is het aan de banken zelf om te bepalen of ze daar geld voor vragen.

Het IBAN-nummer bestond al even, maar is sinds 1 augustus 2014 het enige nummer dat nog bij banktransacties kan worden gebruikt. Het bestaat uit 18 tekens.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore