Nederland

'Geldproblemen duizenden gezinnen door fouten Belastingdienst'

09 augustus 2017 02:57 Aangepast: 13 november 2017 07:14
Het gaat vaak mis met toeslagen Beeld © ANP

Duizenden gezinnen zijn in financiële problemen gekomen doordat de Belastingdienst (vaak onterecht) hun toeslag heeft stopgezet. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman, waar de Volkskrant over publiceert.

Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat de Belastingdienst de getroffen ouders moet compenseren voor het leed. Het zou gaan om gezinnen die recht hadden op de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. "De Belastingdienst heeft de ouders door deze ongenuanceerde aanpak in een onmogelijke positie, grote financiële problemen en langdurige onzekerheid gebracht", zegt de Ombudsman.

Uit het onderzoek van Van Zutphen blijkt dat vermoedens van misbruik vaak onterecht zijn. Bij 75 procent van 3745 gezinnen had in maart 2015 het kindgebonden budget achteraf niet ingetrokken mogen worden. "De Belastingdienst lijkt niet te beseffen dat die gezinnen de schulden in worden geduwd", zegt Van Zutphen in de Volkskrant. Volgens de Ombudsman is de organisatie vooral bezig met 'het innen van geld en niet op het uitdelen ervan'.

Helft van bezwaren gegrond

Daarnaast schiet de Belastingdienst ook ernstig tekort bij de behandeling van bezwaren, blijkt uit het onderzoek. Zo duurde bij 40 procent van 232 gezinnen in 2014 de behandeling van een bezwaar te lang. De helft van de bezwaren werd gegrond verklaard.

De Ombudsman zegt dat de financiële gevolgen door het mislopen van de toeslagen groot kunnen zijn.  Hij pleit voor een schadevergoeding of een ruimhartige beoordeling bij de nog lopende beroepszaken. 

Het moet anders

"De Belastingdienst moet oog hebben voor het burgerperspectief. Dat betekent een proportionele en behoedzame aanpak, die geen onschuldige slachtoffers maakt. In dit geval had de Belastingdienst alle 232 betrokkenen op voorhand al schuldig verklaard door de kinderopvangtoeslag stop te zetten", zegt Van Zutphen. "Dat moet bij toekomstige acties dus anders en in deze zaak verdienen de getroffen gezinnen compensatie."

De Belastingdienst heeft beloofd zijn werkwijze aan te passen en de Ombudsman hierover te informeren. Van Zutphen wil naast de financiële tegemoetkoming ook dat de Belastingdienst excuses maakt aan de getroffen ouders.

Enkele gegevens uit het onderzoek van de Ombudsman:

- Ruim de helft van de toeslagen die de Belastingsdienst uitkeert, is het overgemaakte bedrag onjuist. 
- Elk jaar wordt 12 miljard aan toeslagen toegekend. Daarvan moet 15 procent weer worden terugbetaald.
- Bij 75 procent van 3745 gezinnen was in maart 2015 het kindgebonden budget niet terecht ingetrokken. 
- Bij bijna de helft van de bezwaren duurt de behandeling hiervan te lang.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Armere huishoudens lopen honderden euro's aan toeslagen mis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore