Nederland

Aantal plofkraken blijft oplopen, Rabo neemt vergaande maatregelen

20 april 2017 16:00 Aangepast: 13 november 2017 05:31
De ravage na een plofkraak bij de Rabobank in Vinkel, vorige maand. Beeld © ANP

De Rabobank gaat zijn geldautomaten beter beveiligen nu het aantal plofkraken hand over hand toeneemt. De maatregelen verschillen per locatie. In een aantal gevallen worden geldautomaten verwijderd.

De Rabobank heeft ongeveer tweeduizend geldautomaten in Nederland. Vorig jaar was de bank 21 keer de dupe van plofkraken die werden gepleegd met zware explosieven. "En dit jaar gaat het tot nu toe, dus in amper vier maanden tijd, al om 18 vergelijkbare zware plofkraken", zegt een woordvoerder. 

Met de schrik vrij

Vorige maand stortte een Rabofiliaal in Vinkel goeddeels in na zo'n plofkraak. De ravage was enorm; de bewoners kwamen met de schrik vrij. De maatregelen die de bank nu neemt, zijn vooral gericht op de veiligheid van omwonenden.

Zo neemt de bank de constructie onder de loep van veel gebouwen waarin geldautomaten zitten. Ook kunnen omwonenden die zich zorgen maken, hun verhaal bij de bank kwijt. Dat kan er onder meer toe leiden, zegt de bank, dat 's nachts de toegang wordt afgesloten tot automaten die dan niet of nauwelijks worden gebruikt, 

Per direct gesloten

In bepaalde situaties worden geldautomaten per direct gesloten, waarschuwt de bank. "Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende duidelijkheid is over de constructie van het pand."

De bank wil de 'beschikbaarheid van geld' zo veel mogelijk handhaven, maar zal dat afwegen tegen de impact van een plofkraak op de omgeving. "Dat kan nadelen hebben voor mensen die gewend zijn op die locatie geld op te nemen", zegt een woordvoerder.

Zichtbaar en onzichtbaar

Automaten krijgen 'zichtbare en onzichtbare' extra beveiliging. "Bovendien vinden versneld enkele veiligheidsaanpassingen aan de geldautomaten zelf plaats", zegt de bank. Klanten kunnen het op de websites van de filialen zien als er iets verandert in de beschikbaarheid van de automaten.

Meer op rtlnieuws.nl:

`