Een primeur in Nederland! Bij Den Helder is vandaag het eerste zeewier geoogst dat is gekweekt in de Noordzee. Zeewier is voedzaam en gaat de wereld redden, wordt er gezegd. Waarom? En vooral: is het ook lekker?
FOTO'S: Eerste zeewieroogst Noordzee een feit
We vragen het aan Willem Brandenburg, zeewierexpert verbonden aan de Universiteit Wageningen. Brandenburg heeft zelf een zeewierboerderij in de Oosterschelde, waar hij kweekt en test welke soorten het goed doen. Hij is letterlijk en figuurlijk proefpersoon, hij eet de plantjes wekelijks.
U voorspelt een grote toekomst voor zeewier?
"In de komende 40 jaar gaan we van zeven naar tien miljard mensen op aarde. Als we ons consumptiepatroon niet aanpassen, hebben we dan twee wereldbollen nodig ons te voorzien van voedsel. Vooral voor de vleesproductie heb je veel grondstoffen nodig en dat wordt steeds schaarser. Zeewier is, net als vlees, een goede eiwitbron. Als we twee procent van onze oceanen - dat is vier keer Portugal - beplanten met zeewier, dan hebben al die tien miljard mensen genoeg eiwitten. Zo kunnen we de toekomstige voedselzekerheid garanderen."
Is het ook gezond?
"Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar er worden allerlei gezondheidsbevorderende effecten toegedicht aan zeewier. We weten ook dat het zeker niet slecht voor je is, maar wat dat goede stofje dan is dat erin zit? Dat kunnen bepaalde enzymen zijn, de eiwitten of peptides die erin zitten."
Maar even, is het niet heel vies?
Het moet je smaak zijn, maar je kan het ook gewoon lekker maken, vertelt Brandenburg. Volgens de zeewierexpert kun je het koken, wokken en stomen. Lees hieronder drie recepten waarmee je aan de slag kunt.
Straks allemaal aan de zeewier dus?
"Er zijn nu tientallen mensen in Nederland bezig met verkopen en verwerken van zeewier in producten. Dat is heel weinig als je kijkt naar de totale wereldproductie, verreweg de grootste producent is China." Maar daar moet verandering in komen, vindt Willem Brandenburg. Het is dan wel belangrijk dat het verbouwen duurzaam gebeurt. Het moet milieuvriendelijk worden verbouwd, zonder nadelige gevolgen voor het milieu, het moet ook zonder subsidie lucratief zijn voor ondernemers en het moet maatschappelijk geaccepteerd worden: zeewierproducten moeten leuk én lekker zijn.
Of zeewier inderdaad lekker is, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen. Hieronder drie recepten uit het boek 'Plant power' van Lisette Kreischer:
1. DIY DUTCH WEED BURGER UIT PLANT POWER
Deze herfstburger stond aan de wieg van The Dutch Weed Burger. Dit recept is een homemade versie daarvan zit boordevol eiwitten en spannende smaken. Het recept is voor zes burgers. Leg er een aantal in de vriezer, zodat je altijd iets in huis hebt.
Benodigdheden
Burger:
- 100 gram droge groene linzen
- 100 gram zilvervliesrijst
- 1 kleine ui, gesnipperd
- ½ geraspte wortel
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel zeezout
- 750 ml water
- 1 ½ bouillonblokje
- 100 gram olijven zonder pit
- 5 gram gedroogde wakame
- 1½ theelepel gerookte paprikapoeder
- 4 eetlepels broodkruim
- 2 eetlepels zonnebloempitten, fijngehakt
Garnering:
- 1 volkorenbroodje
- klein handje veldsla
- 1 augurk
- 1 tomaat
- 1 eetlepel gemengde kiemen
- mayonaise zonder ei
- 1 eetlepel ketchup (liefst van het merk Machandel, gezoet met agavenectar in plaats van suiker)
Doe de wakame in heet water en laat weken tot het zacht is. Giet af en laat goed uitlekken. Doe de linzen, bruine rijst, ui, wortel, knoflook, bouillon en zout in een pan. Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook, met het deksel half op de pan. Zet het vuur laag. Laat dit ongeveer veertig minuten pruttelen, totdat de rijst en linzen zacht zijn en de vloeistof opgenomen is. Voeg wat extra water bij wanneer het mengsel dreigt droog te koken. Giet het mengsel af en laat uitlekken in een vergiet. Laat het geheel afkoelen. Plaats vervolgens het mengsel in de keukenmachine samen met de olijven, wakame en paprikapoeder en maal fijn tot een egaal mengsel. Doe het mengsel in een kom en voeg de zonnebloempitten en broodkruim toe. Meng dit goed en vorm er met je handen zes burgers van.
Vries nu vijf burgers in en bak er één af. Verhit een laag olie in de pan. Bak hierin de burger vijf tot zeven minuten aan elke kant tot deze donkerbruin en krokant is. Let op, tijdens het bakken kan de burger uit elkaar vallen. Ga voorzichtig te werk. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen (zodat hij steviger wordt). Snijd ondertussen de tomaat en augurk in plakjes.
Besmeer het broodje met de mayonaise zonder ei op de onder- en bovenkant en beleg één zijde met wat sla, augurk en een paar plakjes tomaat. Leg hierop de burger, besmeer met nog wat ketchup, beleg met de kiemen en dek af met de bovenkant van het broodje. Serveer met de overige sla en tomaat gemengd met nog wat mayonaise zonder ei.
2. WILDE POMPOEN SALADE MET ZEESPAGHETTI UIT GROENTE UIT ZEE
Geroosterde pompoen uit de oven met gekarameliseerde rode ui en schijfjes citroen, gecombineerd met de romige zeespaghetti en een frisse en pittige pesto maakt samen een prachtige salade om de winter mee vaarwel te zeggen en de lente te vieren. Serveer hem met warme sneetjes zuurdesem stokbrood en een goed glas wijn of druivensap.
Benodigdheden
Salade:
- 1 pompoen, zaadlijsten ontdaan en in schijfjes of stukjes gesneden
- 1/2 citroen met schil, in dunne schijfjes
- 1 grote rode ui, gepeld en in ringen gesneden
- 1 el rozemarijn
- olijfolie
- grof zeezout en zwarte peper
- 30 g gedroogde zeespaghetti
- 75 g rucola, gewassen en goed droog gedept
- 1 tl ORAC-kruidenmix van Amanprana, optioneel
Pesto:
- 4 el pompoenpitten
- 75 g rucola, gewassen en goed drooggedept
- 35 g verse basilicum
- 1 el edelgistvlokken
- olijfolie
- citroensap
- zeezout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de stukken pompoen met de schijfjes citroen, uienringen, rozemarijn en besprenkel royaal met olijfolie. Breng op smaak met zeezout (niet teveel) en zwarte peper. Bak bruin en krokant in ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken pompoen). Bereid vervolgens de zeespaghetti volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bereid ondertussen de pesto. Rooster de pompoenpitten in de koekenpan tot goudbruin. Blend in de keukenmachine de rucola met de pompoenpitten, basilicum en gistvlokken. Overgiet met een flinke hoeveelheid olijfolie en blend weer. Proef en breng op smaak met wat citroensap en een snufje zeezout. Haal de pompoen uit de oven wanneer deze krokant en zacht is en laat even afkoelen. Meng vervolgens met de zeespaghetti. Leg in eerst wat rucola in een grote schaal en schep daar vervolgens het pompoen zeespaghettimengsel op, maak eventueel af met wat ORAC-kruidenmix en serveer met de rucolapesto.
Voor 4 personen
SPIRULINA & STRAWBERRY POPSICLES Uit GROENTE UIT ZEE
Dit is zo’n ontzettend makkelijk recept! Mix, blend, giet, vries en klaar. Deze Spirulina & Strawberry Popsicles zijn ideaal om in de zomer even mee af te koelen en ook wel een hele makkelijk manier om al snoepend aan je vitamines te komen. Ideaal voor kinderen, zeker als ze ze ook nog eens zelf mogen maken. They will love it!
Benodigdheden
- 350 ml kokosmelk
- 1 banaan, gepeld en in stukken gesneden
- 1 flinke tl spirulina
- 50 ml rijststroop
- 150 g aardbeien, gewassen en ontkroond
- mespuntje vanillepoeder
Blend de kokosmelk met banaan, spirulina en rijststroop tot een gladde massa. Doe dit mengsel in een kom. Blend vervolgens de aardbeien met het vanillepoeder tot een gladde rode saus. Verdeel eerst het kokos/banaanmengsel over ongeveer 6 (siliconen) ijsvormpjes. Swirl hier vervolgens de aardbeiensaus doorheen. Vries minimaal 6 uur in.
Voor 6 stuks