Fraude bij NS-dochter Qbuzz

Geen ontslagvergoeding voor NS-topman

05 juni 2015 16:19 Aangepast: 06 september 2015 17:08
Beeld © ANP

De vandaag opgestapte NS-topman Timo Huges krijgt geen ontslagvergoeding. Dat meldt de NS.

De Raad van Commissarissen van het spoorbedrijf heeft het vertrouwen in Huges opgezegd en de Nederlandse staat heeft daar als aandeelhouder vervolgens mee ingestemd.

Reden voor het opzeggen van het vertrouwen was dat is gebleken dat de topman "onjuiste en volledige" verklaringen heeft afgegeven tijdens het interne onderzoek naar de fraude bij de aanbesteding van het ov in Limburg. "Vervolgens heeft de heer Huges hieruit zijn consequenties getrokken en heeft zijn ontslag aangeboden", aldus de NS.

ZIE OOK: NS-topman weg na fraude bij aanbesteding in Limburg

De persoonlijke betrokkenheid van Huges bij de fraude werd vanochtend onthuld door De Telegraaf. Huges zou een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz. Het doorspelen van informatie is strikt verboden. Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg, en de NS-dochter kwam daarbij in februari als winnaar uit de bus.

Eind april kwam echter naar buiten dat bij de aanbesteding fraude is gepleegd. Qbuzz gaf daarna de gewonnen aanbesteding terug. Limburg heeft het ov in de provincie, ter waarde van 2 miljard euro, inmiddels gegund aan een andere concurrent, Arriva.

ZIE OOK: Limburg kiest definitief voor Arriva

Na het opstappen van Huges neemt financieel topman Engelhardt Robbe tijdelijk de helm over als topman van de NS. Die wordt ook verantwoordelijk voor Abellio, de NS-dochter waar Qbuzz ook weer onder valt. Jeff Hoogesteger, die die functie tot vandaag bekleedde, is door de Raad van Commissarissen van de NS ontslagen vanwege "vergelijkbare gronden" als waarom het vertrouwen in Huges werd opgezegd.

`