Van Rey-zaak: Teeven onder vuur

'Opzet bij storing tapgesprek Teeven-Van Rey'

06 juni 2015 09:52 Aangepast: 06 juni 2015 09:59

De storing in het afluistersysteem van de politie waarbij het telefoongesprek tussen VVD-politici Fred Teeven en Jos van Rey verloren ging, is mogelijk opzettelijk veroorzaakt. Dat zegt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen.

De hoogleraar zegt in radioprogramma Argos dat op basis van de beschikbare informatie het meest voor de hand ligt dat 'iemand op het moment suprême de stekker eruit heeft getrokken'. In 2012 werd de telefoon van Jos van Rey afgeluisterd door de politie als onderdeel van een corruptieonderzoek.

Stroom storing
Een telefoongesprek tussen hem en staatssecretaris Fred Teeven verscheen niet in het dossier. Minister van Justitie Opstelten zei later dat er op de datum van het bewuste gesprek een storing was in de stroomvoorziening van het tapsysteem.

ZIE OOK: Verdacht' telefoontje Teeven zaak-Van Rey

Volgens De Telegraaf had Teeven met Van Rey gesproken over een burgemeesterskandidaat in Roermond. De staatssecretaris zou zich daarmee mogelijk schuldig maken aan schending van het ambtsgeheim.

Spionage
Uit het onderzoek van Argos blijkt ook dat de geheime leverancier van het tapsysteem waarin de storing plaatsvond, het omstreden afluisterbedrijf Verint is. Dit Amerikaans-Israëlische concern is in het verleden meerdere keren beschuldigd van spionage, onder andere in Nederland. 

Van Koppen en hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs pleiten in Argos voor nieuw en grondiger onderzoek naar de zaak.

`