Zorgen over salafisme in Nederland

Zorgen over toenemende invloed salafisten in moskeeën Amsterdam

22 april 2017 07:51 Aangepast: 22 april 2017 08:36
Archieffoto Beeld © Getty

Bijna de helft van de 22 moskeeën van Marokkaanse origine in Amsterdam staat onder invloed van het salafisme. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Salafisme is een fundamentalistische stroming in de islam. Volgens de krant zijn zeven van de 22 Marokkaanse moskeeën in Amsterdam in handen van salafisten en hebben nog eens vier te maken met een salafistische fractie binnen de moskee. De krant baseert zich op de inhoud van preken, online uitingen en bronnen binnen de Marrokkaans-Nederlandse gemeenschap. 

Zorgen

Ook gematigde moskeeën worden inmiddels beïnvloed door salafisten. De AIVD heeft al gewaarschuwd voor het risico van het geweld en de intimidatie die daar soms bij komt kijken. Gemeenten maken zich zorgen over de tendens, omdat sommige salafisten een anti-integratieboodschap uitdragen die voeding kan geven aan radicalisering. 

De ontwikkeling in moskeeën hangt samen met de toenemende invloed van Saoedi-Arabië. Nederlandse imams worden steeds vaker opgeleid aan de islamitische universiteit van Medina en gaan na terugkeer het salafisme prediken. Tot nu toe werd gedacht dat de salafisten een een kleine minderheid vormen binnen de moskeegemeenschap. 

Wat is salafisme?

Salafisme is een verzamelterm voor een aantal fundamentalistische stromingen binnen de soennitische islam. Het salafisme richt zich op morele 'heropvoeding' en 'zuivering' van de geloofsgemeenschap en de maatschappij. Het precieze aantal volgelingen is niet vast te stellen. 

Binnen het salafisme zijn globaal drie richtingen:

  1. Het apolitieke salafisme legt via prediking de nadruk op het persoonlijke religieuze leven en afzondering van de niet-islamitische samenleving.
  2. Het politieke salafisme propageert een grotere maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Deze substroming richt zich actief op het bereiken van de religieus geïnspireerde politiek-maatschappelijke doelen, ook via prediking.
  3. Het jihadisalafisme onderscheidt zich door het verketteren van andersgelovigen en de goedkeuring van het gebruik van geweld. Deze substroming vormt één van de belangrijkste onderdelen van het huidige gewelddadige jihadisme.

Voorbeelden van onverdraagzaamheid, onverdraagzaam isolationisme en ondemocratische activiteiten:

  • Een jonge prediker die op internet mensen onder druk zet niet te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat dit 'afgoderij' is.
  • Een salafistische voorman die op Facebook moslims die de actie 'Je suis Charlie' steunen, gelijkstelt aan afvalligen. 
  • Een conferentie die buitenlandse predikers uitnodigt die in preken op internet hebben opgeroepen tot afwijzing van joden en sjiieten.
  • Een stichting voor 'islamitisch onderwijs' leert: "In Nederland wordt kinderen geleerd dat iedereen gelijk is, moslims, joden en christenen. De islam leert ons het tegenovergestelde."

Bron: AIVD

Meer op rtlnieuws.nl:
Salafisme niet verboden, maar wel beter in de gaten gehouden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore