Nederland

Rijksten weer rijker, maar vermogen anderen steeg harder

22 april 2017 09:40 Aangepast: 22 april 2017 09:57
Beeld © ANP

Het gaat financieel goed met Nederlanders. En niet alleen met de allerrijksten van ons land. Waar normaal gesproken de rijkste mensen alleen maar rijker worden in vergelijking tot de rest, is dat nu anders. Dat schrijft de Volkskrant.

Voor het eerst sinds de crisis is het aandeel van de rijkste 1 procent van de Nederlanders in het totale vermogen van ons land zelfs gedaald. Maar ze werden wel rijker.  

15,5 miljoen per huishouden

De rijkste 1 procent bezat in 2015 ruim 295 miljard aan privaat vermogen, bijna 28 procent van het totaal. Een jaar eerder bezat diezelfde 1 procent nog 28,5 procent van het vermogen in Nederland. bij het privaat vermogen horen aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen.

Ook de rijkste 0,1 procent heeft iets minder aandeel in het totale vermogen. Zij beschikken over ruim 117 miljard van de in totaal 1.061 miljard in Nederland. Tot de rijkste 0,1 procent horen in Nederland 7.500 huishoudens. Gemiddeld is dat 15,5 miljoen per huishouden en 11 procent van het totale vermogen.

Stijging van huizenprijzen

De reden voor de daling van de allerrijksten wordt veroorzaakt door de stijging van de huizenprijzen. Daarvan profiteren gewone huishoudens meer dan de rijksten, die ook veel ander vermogen hebben dan de eigen woning, aldus de Volkskrant. 

Meer op rtlnieuws.nl:
CBS: jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore